Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Páteř jako kormidlo těla. Bez ní bychom byli je hromada kůže

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Středobod našeho těla, to je páteř. Bez ní bychom byli jenom hromada kůže. Všechny obratle drží naše tělo v pozici svislé osy. Středem páteře prochází mícha, která s pomocí nervových zakončení řídí funkci našich vnitřních orgánů.

Například bederní obratle. Dle čínské medicíny je právě tato část páteře zodpovědná za správnou funkci metabolismu. Jednoduše řečeno, jestliže jsou v bedrech nějaké deformace, je člověk náchylný k rychlému přibírání na váze či naopak rychlému spalování.

Je důležité mít páteř opravdu zdravou. Starejte se o ni. Pozorujte styl své chůze. Choďte narovnaní, břicho mějte stažené dovnitř, hlavu vztyčenou lehce vzhůru. Když sedíte, nikdy nepřekládejte nohu přes nohu – narušujete tím tlak v hlavních tepnách, které se nachází pod koleny. Nezdvihejte těžkou váhu ze stoje. Posilujte břišní svalstvo, odlehčíte tím páteři až o 20%.

Každá část páteře zodpovídá tedy za nějaký vnitřní orgán. Při různém druhu pohybu se dost často stává, že dochází k minimálnímu přesunu obratlů. Svalstvo u přesunutého obratle tuhne a není možné, aby se vrátil na původní místo. Přesunutý obratel tlačí na nerv a cévy. Jestliže je nerv delší dobu utlačovaný, vznikají problémy v určitém orgánu.

Pokud dojde k přemístění obratlů v oblasti krční páteře, můžete se potýkat s – alergií, ekzémy, nemocemi štítné žlázy. U patologie v oblasti hrudních obratlů vzniká astma, bolesti rukou a zad, žlučníková onemocnění, nemoci jater, žaludeční vředy či ledvinová onemocnění.

U problémů s bederní páteří vznikají kromě zmíněných poruch metabolismu hemoroidy, záněty močového měchýře, nepravidelná menstruace, bolesti v kolenou, otoky či studené nohy.

Témata:  zdraví lidé kostra

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 11:26

Počasí přinese prudké ochlazení. Místy bude sněžit

V noci přejde přes naše území k východu studená fronta. Za ní k nám kolem tlakové níže nad Pobaltím bude proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy