Maso lidem chutná. Víte ale, co způsobuje v trávicí soustavě?

Moderní je maso nejíst? A je to vlastně i zdravé, když se to vezme kolem a kolem. Je tu ale jeden háček. Maso je hlavní zdroj vitaminu B12.

Ilustrační fotografie
reklama

Vezmeme to zeširoka, obecně. Konzumace velkého množství živočišných bílkovin, způsobuje zahnívání v trávicí soustavě, opakující se zácpy a zanesení organismu kyselinou mléčnou, šťavelovou a močovou.

Jelikož nemá maso ani chuť a vlastně ani zápach, je nutné ho před konzumací nějak upravit. Ať už kořením, či tepelně. Během tepelné přípravy se tvoří přibližně 20 jedovatých látek, které ničí cévy a nervovou soustavu. A pak nastává ona zmíněná hniloba. Proces hniloby způsobuje výkyvy v pH tlustého střeva, což má za důsledek překyselení krve. A právě překyselení krve může být pomyslným spouštěčem různých nemocí.

Ale pozor, ne každý člověk musí být vegetarián! Vše je velmi individuální a to i potřeba masa pro konkrétní tělo. Jen i zde platí, že všeho s mírou. Pokud si dáte maso, či masné výrobky jednou týdně, tělo se s tím poměrně dobře popere. Navíc tím získáte zmíněný vitamín B12, který se podílí na krvetvorbě a správném fungování nervového systému. Nevyskytuje se bohužel v rostlinných zdrojích, tudíž nejíte li živočišné výrobky (maso, játra, ale i vejce), musíte ho doplnit uměle. Tedy měli byste.

B12 lze vyrábět průmyslově, tudíž mají odpůrci masa vyhráno. Pokud vám tedy maso nechutná, nenuťte se do něj. Nezapomeňte ale na vyrovnanou a vyváženou stravu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky