Bylinky mají kouzelnou moc. Zkuste místo jedu sáhnout po přírodě

Bylinky patří po celá staletí do života lidí. Často rostou přímo v divoké přírodě, díky čemu jsou i snadno dostupné. Matka příroda nám jich rozdává do sytosti. Samozřejmě je však dnes můžete i pěstovat na své zahrádce nebo je zakoupit v obchodě. Většina z nich ani nijak výrazně nezatíží vaši peněženku. Byliny se užívají nejen ke konzumaci, ale také na různé obklady či koupele. Můžete z nich vařit čaje i je přidávat do pokrmů. Spektrum využití je opravdu bohaté.

Ilustrační fotografie
reklama

Bylinky nebo také léčivé rostliny jsou nejvýznamnějším zdrojem přírodních léčiv. Dříve se na ně zaměřovalo především lidové léčitelství, dnes se s nimi hojně pracuje i v moderní medicíně. To, že mají byliny kouzelnou moc je všeobecně známá věc. Někdo tomu věří více, někdo méně. Holým faktem ale zůstává, že magická síla bylin vždy existovala a existovat bude.

Babek kořenářek ubývá a čím dál tím více skeptiků sahá po růžové lentilce nebo jiném chemickém pomocníkovi. Rádi bychom vám dnes alespoň z části objasnili, že tudy cesta nevede. Alespoň dlouhodobě ne. Jakmile spolknete růžový zázrak, trpí celé tělo. Od jater počínaje, mozkem konče. Zkuste místo jedu sáhnout po přírodě.

Mák

Tato rostlina je nesporně jednou z nejsilněji analgeticky působících bylin a pro tento svůj účinek je užívána již nejméně několik tisíc let. Je třeba říci, že ačkoli účinné látky z máku (opiáty) mohou vzbuzovat závislost, jsou-li použity k tlumení bolesti, riziko je opravdu minimální. Vždyť po makové buchtě také hned nevidíte zelené myšky. Skvělá je také dostupnost máku. Nalezneme ho na kdejaké louce či políčku. Mák nejdříve oslňuje jako přenádherná květina a poté okouzlí svými jedinečnými plody.

Heřmánek

Heřmánek je velmi milá a líbivá rostlinka. Má příjemnou vůni, nevtíravou chuť a zázračné schopnosti. Umí vyléčit bolesti očí, žaludku i žlučníku. Pokud vás tedy nějaká z uvedených nesnází trápí, udělejte si zázračný lektvar jménem heřmánkový čaj. Na druhou stranu je tato „kytička" i výborným kosmetickým pomocníkem. Heřmánkový odvar je skvělý na oplachování vlasů. Zvýrazňuje barvu, zabíjí lupy a dodává neskonalý lesk. Obklad z heřmánku osvěží a napne vaši pleť. Funguje jako přírodní desinfekce na hojení drobných ranek. Skvělé účinky můžete tedy pozorovat například při boji s akné.

Echinacea

Bolí vás v krku, máte ucpaný nos  a hlava se chýlí k výbuchu? Echinacea je to pravé ořechové! Nevíte kde tuto čarodějku sehnat? Je to jednoduché. Na vesnicích je téměř na každém záhonku, a pokud ne, tak v regálech každé lékárny ano! Echiancea je skvělá v podobě čaje. Nejen, že výborně chutná, ale má obdobné účinky jako zázvor – to znamená, že sráží teplotu, zvyšuje obranyschopnost a nutí tělo vypotit hnilobné zárodky.

Tymián

Tymián není jen výborné koření na maso či těstoviny, je to i skvělý lékař. Bolí vás zuby nebo vám začíná angína? Tak šup do květináče pro snítek tymiánu! Je z něj výborné kloktadlo, které má nesporné desinfekční účinky. Viry a bakterie zahubí než byste řekli švec.

Témata: bylinky | zdraví | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky