Naučte se říkat "ne". Lidé si vás budou víc vážit

Říkat "ne" není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Mnoho z nás říká "ano" jen abychom někoho neurazili, nezklamali či nenaštvali. Pokud ale zařadíte "ne" do svého slovníku, lidé si vás začnou paradoxně mnohem více vážit.

Ilustrační fotografie
reklama

V prvé řadě je důležité mít jasno v tom, co chceme a co naopak ne. Pokud budete vědět své priority a znát svou cenu, odmítání vám půjde lépe. Samozřejmě tím není myšleno, ať z čista jasna vše negujete. To v žádném případě. Utřiďte si v hlavě myšlenky a uvědomte si, co si vlastně přejete.

Jakmile budete vědět, čeho chcete jak v osobním, tak v profesním životě dosáhnout, rozhodování vám půjde samo.  Říci "ano" je obecně mnohem jednodušší, než říci opak. Pokud souhlasíte, vyhnete se potenciálním konfliktům nebo nežádoucím otázkám. Jakmile ale budete vědět, že "tohle" prostě nechcete, nic takového nevyvstane.

Zadruhé si uvědomte, že říkat "ne", je v pořádku. Nejste jediný na světe, kdo si na to troufne. V těchto okolnostech musí být člověk trochu sobec. Pokud nekývnete na vše, oč je vás požádáno, svému okolí stoupnete na ceně, jelikož se dovtípí toho, že i vy znáte svou cenu.

Vyjadřujte se jasně, stručně a výstižně. Nevymýšlejte si báchorky, proč zrovna "tohle" nemůžete nebo nechcete. Jednejte narovinu a upřímně. Učiníte li opak, do svých lží se akorát zamotáte a budete působit hloupě a nedůstojně.

Témata: lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky