Jsou jogurty opravdu tak zdravé? Některým se raději vyhněte

O tom, že jogurty jsou zdraví prospěšné potraviny, se můžete dočíst na internetu i v kuchařkách. Co když ale ne tak docela? Nebo ne všechny?

Ilustrační fotografie
reklama

Zdraví prospěšný jogurt nebo mléčný nápoj by měl ve 100 gramech či mililitrech obsahovat maximálně 5 g přidaného cukru, 0,1 g soli a 1,4 g nasycených mastných kyselin. Pokud se dáte do studia etiket, co myslíte že zjistíte? Žalostný výsledek.  

Výše zmíněné údaje vycházejí z doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) a jsou stanoveny nezávislým mezinárodním vědeckým výborem The Choices Programme, jehož součástí je i česká iniciativa „Vím, co jím a piju“. Právě tato iniciativa nechala v nezávislé laboratoři otestovat 20 převážně zakysaných mléčných nápojů a 9 jogurtů českých i nadnárodních potravinářských firem na rizikové živiny, jejichž nadbytek v potravě může poškodit lidské zdraví.

A co se sledovalo?

Sledovanými živinami byly sacharidy (převážně přidaný cukr), dále tuk,  a sůl. Výsledek? Ne valný! Daným kritériím vyhovělo jen 5 mléčných nápojů a jediný jogurt. Zbývající výrobky obsahovaly neskutečné množství uměle přidaného cukru a 7 jogurtů překročilo povolené množství tuků.

Co se týče obsahu soli, skoro všechny výrobky se bez problémů vešly do limitu stanoveného vyhláškou Ministerstva zemědělství .

Celkový tuk v produktech představuje především riziko obezity. Smetanové mléčné výrobky jsou vhodnější  pro malé děti, které potřebují více energie. Odtučněné jogurty a mléčné nápoje jsou naopak určeny hlavně lidem, kteří potřebují redukovat váhu.

Jestli nemáte čas na detailní studium etiket, zkuste si zapamatovat jednoduchou formuli: dobrý jogurt nebo zakysaný či nezakysaný mléčný nápoj je bílý, přírodní, uměle nedoslazovaný, spíše nízkotučný a bez ovocné „složky“, čokolády, křupinek, lentilek, lupínků a dalších lákadel. Naopak nejhorší volbou je smetanový a ochucený jogurt.

Pokud máte chuť na jogurt s kousky ovoce, dopřejte si ho s tím čerstvým, které do něj dodáte sami.

Myslete na to, že v jednoduchosti je krása. A to platí nejen v módě, ale i u jogurtů. Kvalitní potravinářské výrobky sestávají z minima použitých surovin. Čím je seznam přísad na obalu delší, tím hůře pro naše zdraví. Asi nejrizikovější složkou jsou nasycené mastné kyseliny. Jejich maximum pro mléčné výrobky je 1,4 g ve 100 g/ml.

A tak, až půjdete zase do mlékárny či supermarketu, myslete na to, co opravdu kupujete. Nesahejte po prvním mléčném výrobku, který potkáte. Dopřejte si chvilku času, prostudujte název a složení. Možná vás překvapí, že si vlastně nemáte co koupit.

Ideální řešení je tvorba zakysaného produktu doma. Stačí si koupit kvasné bakterie a jogurt máte do druhého sne. Můžete ho vyrábět nejen z kravského či kozího mléka, ale i rostlinných (mandlové, ovesné, makové apod.)

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky