Vítejte ve světě konspirací. Za nejslavnější českou musíme hlouběji do minulosti

11. září zinscenovala americká vláda, aby mohla rozpoutat válku. Vyvinula i vir HIV, aby zredukovala počet černochů. Usáma bin Ládin stále žije a přistání na měsíci Američané nafingovali v Hollywoodu. Vítejte ve světě, kde zdání klame, všechno se vším souvisí a nic se neděje jen tak. Vítejte ve světě konspirace.

Ilustrační fotografie
reklama

Každý pátý Čech nevěří, že Američané přistáli na Měsíci. Každý třetí pak, že jedenácté září se odehrálo tak, jak popisují média. Konspirační teorie jsou - zdá se - v módě. Zpochybňují kde co, zásadní události ale především. Podle skeptiků mají vždycky politický podtext a mohou vznikat třeba i jen proto, aby uškodily nepříteli.

USA jsou největší líhní konspiračních teorií vůbec, ovšem i v Česku koluje nejedna. Vzpomeňte si třeba na mandelinku bramborovou. Taky Vám už někdy někdo tvrdil, že ji sem záměrně zanáší americká letadla, aby zničila socialistické hospodářství?

To ale není nejslavnější česká konspirační teorie. Tou je překvapivě jedna mnohem starší. "Nejslavnějším objektem konspirací v dějinách Česka byl český král Jiří z Poděbrad, který byl nařčen, že otrávil Pohrobka. Šířili to katoličtí šlechtici, kteří tvrdili, že spiknul s husitskou šlechtou, otrávili krále, aby se mohl ujmout moci. Protože husitský král jim vadil, tak šířili, že to je královrah. Emanuel Vlček ho očistil až po 500 letech, když zjistil, že Pohrobek umřel na leukémii.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky