Už jste natěšení na sluníčko? Nedostatek vitamínu D může mít smrtelné následky, tvrdí vědci

Už jste natěšení na sluníčko? Není divu, vždyť po dlouhé zimě, kdy bylo jen pomálu slunečních dnů, jsme se ho nemohli dočkat. Nejen proto, že určitě každému zlepší náladu, ale vitamin D, který nám slunce dodává, je pro tělo velmi důležitý. Jeho nedostatek může mít až smrtelné následky.

Ilustrační fotografie
reklama

Na jedné straně nás lékaři varují, abychom to nepřeháněli s opalováním a dlouhodobým pobytem na přímém slunci, na straně druhé vede tato kritika a varování k tomu, že zejména západní svět trpí nedostatkem vitaminu D. Upozorňují na to američtí dermatologové.

"Počet nových onemocnění například u rakoviny prsu a celková úmrtnost by klesla o 35 až 75 procent, kdyby lidé více chodili ven," tvrdí odborníci. Podle nich lidé se sluncem neumí "zacházet". Například celý den stráví na koupališti a namažou se krémem s vysokým faktorem. „To je ovšem špatně. Už třeba faktor číslo 15 snižuje tvorbu vitaminu D o 99 procent," říkají.

Doporučují proto sluníčko dávkovat, tělu stačí třikrát týdně zhruba 10 až 15 minut vystavit obličej, ruce a nohy slunečním paprskům. Záleží samozřejmě na typu pokožky. Naopak omylem je podle mnoha lidí to, že se domnívají, že ve stínu se nemohou spálit. Lepší než opalovací krémy s vysokým faktorem je pak podle kožařů vzdušné oblečení, které tělo ochrání.

Nedostatkem vitaminu D lidé trpí ovšem i tehdy, když je krásně

Na vině je to, že v práci trávíme dlouhé hodiny v uzavřených místnostech při umělém osvětlení a cestu do zaměstnání strávíme buď v autě, autobusu, tramvaji. Do uzavřených restaurací sluneční paprsky rovněž neproniknou.

Vitamin D chrání tělo proti rakovině, prospívá kostem, snižuje riziko srdečních onemocnění a snižuje krevní tlak.

Vitamin D je obsažený i v některých potravinách. Jsou to ryby, vajíčka, mléko či vnitřnosti. Podle nejrůznějších průzkumů ovšem Češi rybám neholdují, i když se to poslední léta zlepšilo. Odborníci radí jíst ryby třikrát týdně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky