Obětujete vše pro dítě? Buďte trochu sobečtí a myslete i na sebe

Pravděpodobně si to neuvědomujeme, ale děti nevlastníme. Přicházejí k nám na určitou dobu, po kterou se od nich máme něco naučit. Ano, čtete správně. My od nich, ne ony od nás.

Ilustrační fotografie
reklama

Děti se nerodí proto, aby byly vlastněny, ale proto, aby byly "průvodci" nám, rodičům. A od nás se očekává jediné - naslouchat jim, důvěřovat a hlavně milovat. Děti a rodiče se od sebe navzájem mnohé učí. A i když si myslíte, že vychováváte vy je, je tomu paradoxně naopak.

Děti potřebují lásku více než cokoliv jiného. A pokud jí dostanou, vyrostou z nich ti nejlepší lidé. Učte své děti pokoře, skromnosti, čestnosti a víře v sebe sama. Nezakazujte, nekřičte, ale vysvětlete. 

Auto, dům či porcelán po babičce, to je náš majetek. Děti ne. Užívejte si proto každý okamžik na maximum. Smějte se spolu, radujte se, tančete, křičte. Zlost a vztek odložte na neurčito.

Děti jsou čisté duše, které se rodí proto, aby rozdávaly radost. Uvědomte si ale, že i když jsou v určité chvíli středobodem vašeho "vesmíru", jednou odejdou. A možná, že až vás opustí, najednou nebudete mít pro co žít. A to není dobře. V určité chvíli musí být člověk sobec. Udělejte si vždy čas sami na sebe. Zajímejte se o sport, kulturu, zvířata a o všechno, co vás napadne. Naplňte svůj život zájmy, které vás obohatí. A až nastane ten den, kdy vaše dcera či syn zavřou vchodové dveře domova, budete připraveni.

Své dítě budete milovat po celý život. Není ale špatné myslet na sebe. Udělat si prostor a dovolit si ten "luxus" jen být. A i když vás vaše děvčátka a chlapečci opustí, není to navždy. Pokaždé se přijdou přitulit k mámě. Vždy požádají o radu tátu. Jsou tu pro vás, stejně jako vy pro ně. 

Témata: děti | rodina | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky