Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bermudský trojúhelník nedá spát konspirátorům ani vědcům. Bude záhada konečně rozluštěna?

Moře, ilustrační fotografie
Moře, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

5. prosince roku 1945 odstartovala letka 5 amerických bombardérů Grumman TBF Avenger na cvičný let ze základny Fort Lauderdale na Floridě. Vše probíhalo podle plánu do doby, než začali piloti hlásit problémy s kompasy a radary. Letadla ani jejich posádky se nikdy nenašly, zmizely totiž v záhadném Bermudském trojúhelníku, který po desítky let nedal konspirátorům ani vědcům spát. Nyní se zdá, že by jeho záhada mohla být konečně rozluštěna.

Bermudský trojúhelník, oblast mezi mezi Floridou, Bermudami a Portorikem, už desítky let živí nejrůznější konspirační teorie. Záhadná a četná zmizení lodí a letadel se například připisují zásahu mimozemšťanů, kteří unášejí lidi z této oblasti a provádějí na nich pokusy, obrovským mořským tvorům, bájné Atlantidě a jejím technologiím a někteří také tvrdí, že se v Bermudském trojúhelníku nachází průchod do jiné časové dimenze. Norští vědci však nyní přichází ze zcela novou teorií.

Záhadná zmizení

Typickým příkladem záhady Bermuského trojúhelníku je zmizení 5 amerických bombardérů, kteří v roce 1945 odstartovaly z vojenské základny na Floridě s úkolem nacvičit bombardování v dané oblasti. Po spuštění bomb však posádka nahlásila podivné chování leteckých kompasů a špatnou viditelnost. Na příkaz velitele však měli letět dál a po vyčerpání paliva přistát na mořské hladině. Po letce bylo okamžitě vyhlášeno pátrání. Letadlo, které mělo letku najít však postihl stejný osud a letadlo ani posádka nebyly nikdy nalezeny. Vyšetřování této události bylo uzavřeno s tím, že za zmizení mohlo špatné počasí a neuposlechnutí rozkazů a letadlo ztroskotalo někde v Atlantiku.

Zdroj: YouTube

Další záhadou je zmizení nákladní lodě Cyclops, která v březnu 1918 zmizela i s posádkou čítající přes 300 lidí. I přes to, že na lodi byla vysílačka, nebylo zaznamenáno žádné radiové spojení či volání o pomoc. Zmizení se vysvětlovalo jako útok nepřátelské německé ponorky, avšak po skončení první světové války se ukázalo, že v oblasti žádné ponorky nebo dokonce námořní miny nebyly.

Stejně tak obrovská nákladní loď Marine Sulphur Queen naložená 15000 tunami roztavené síry a 39 členy posádky zmizela za záhadných okolností. Opět nebylo zaznamenáno žádné radiové spojení. Pátrání po této lodi skončilo bezvýsledně a její zmizení se opět připisuje počasí nebo výbuchu síry na palubě.

Z Norska přichází vysvětlení

Už dříve přicházely z nejrůznějších částí světa teorie o tom, že se v Bermudském trojúhelníku a oblastech kolem nacházejí obrovská ložiska metanu nebo také metanové bubliny. Avšak právě norští vědci se zkusili této teorii podívat na kloub a přišli tak se zajímavým "rozluštěním" záhady Bermudského trojúhelníku.

Vědci při svém bádání v Barentsově moři na okraji Severního ledového oceánu objevili obrovské podmořské krátery, který jsou naplněny metanem. Tyto krátery podle oceánologů vznikly shromažďováním ropy a metanu a díky vysoké koncentraci dochází k nečekným explozím.

V rámci tohoto nálezu byla provedena simulace v reálných podmínkách. Vědci pouštěli do bazénu s vodou velké metanové bubliny a svojí hypotézu potvrdili. Voda se díky velkému množství metanu tak naředí, že loď, která by se do této bubliny dostala, přestane nadnášet a nenávratně zmizí v hlubinách.

O tuto teorii se opřeli také australští vědci, kteří tvrdí, že by se díky ní dalo vysvětlit hned několik záhad. Kromě samotného potopení lodi například nález nepoškozené lodi s mrtvou posádkou, která neměla ani škrábnutí. Podle teorie je pravděpodobné, že mohli zemřít právě díky vysoké koncentraci metanu. Stejně tak metanové bubliny vysvětlují i zmizení letadel. Ve chvíli, kdy letadlo prolétává velkou koncentrací metanu, stroj ztratí tlak a začne se propadat. Nemluvě o okamžitém výbuchu, kdyby například z motoru odletěla jiskra.

K aplikaci této teorie na Bermudský trojúhelník však vede ještě daleká cesta, kterou ztěžuje fakt, že se oblast nachází v hloubce 6000 metrů pod mořem. Hledání metanových kráterů na dně Bermudského trojúhelníku je tak stále otázkou daleké budoucnosti.

Témata:  věda záhady, tajemství moře

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy