Ještě nemáte letní pneumatiky? Máme test pro rok 2017

Německý magazín Autobild začátkem tohoto týdne přinesl první letošní testy letních pneumatik. Ty byly v rozměru 225/50 R17 a my známe jejich vítěze a poražené.

Ilustrační fotografie
reklama

AutoBild v rámci testu změřil brzdnou dráhu 52 různých dezénů a nejlepších 20 podrobí v nejbližších dnech dalšímu testování. První příčku drží pneumatika Continental PremiumContact 6, mezi TOP 20 se poměrně nečekaně dostaly i značky jako Falken, Uniroyal a Fulda. Až na jedinou výjimku však jde o známé a dalšími testy prověřené pneumatiky.

„I když je brzdná dráha v klasických testech jen jedním ukazatelem z mnoha, poskytuje maximálně objektivní a nejdůležitější údaj ze všech. Je jasné, že prémioví výrobci pak k vynikajícímu brzdnému výkonu přidají oproti konkurenci i delší životnost nebo lepší odolnost vůči aquaplaningu “ komentuje ředitel e-shopu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier a popisuje metodiku: „Pneumatiky brzdily z rychlosti 80 km/hod na mokru a ze 100 km/hod na suchu. Rozdíl mezi pneumatikami v TOP 20 pak byl až 6 metrů na mokru a 3 metry na suchu.“

Bez doporučení odešly čínské značky

Součet brzdných drah nejlepšího Continentalu je 69,9 metru. U nejhoršího dezénu ze všech - Autogrip Grip200 se toto číslo zastavilo dokonce až na 88,7 metrech. Rozdíl je tedy neuvěřitelných 18,8 metrů, tedy více než 6 přechodů pro chodce! Mezi plášti s nejhoršími výsledky vidíme i „obvyklé podezřelé“ - pneumatiky Achilles, Zeetex, Goform, Tristar nebo Formula, kdy je důležité před těmito neprověřenými značkami varovat.

S výhradami obstál i Barum

Mezi nejlepších dvacet se naopak nedostal výrobce Barum, přesto podal očekávané výsledky a umístil se ve středu pole. Mluvíme o nejoblíbenějším českém letním dezénu: Barum Bravuris 3HM s brzdnou dráhou celkem 79,7 m (na mokru: 42,1 m + na suchu: 37,6 m). Pokud by komukoliv připadal takový výsledek špatný, můžeme se domnívat, že by v menším rozměru (15 a 16 palců) dopadl lépe.

Spolu s českou značkou se ve středu pole (doporučeno s výhradami) umístili také BF Goodrich G-Grip, Nexen N´Fera SU1 nebo General Altimax Sport. Při jízdě na těchto pneumatikách platí, že by motoristé měli mít delší brzdnou dráhu neustále na vědomí.

Mezi ostatními vyčnívají  značky Continental, Bridgestone a Pirelli

V úvodu jsme zmínili, že nejmenší součet brzdných drah má Continental PremiumContact 6. Na suchu však nejvíce boduje Pirelli P7 Cinturato Blue, na mokru dominují Bridgestone Turanza T001. Continental proto vyhrává především díky vyrovnaným výkonům bez ohledu na disciplínu. Pokud je pro někoho cena tím nejzásadnějším parametrem, může si vybrat i mezi TOP 20 pneumatikami.

„Zajímavou volbu může představovat Hankoook Ventus Prime3 K125, který má podobné výkony jako vítěz. I když bychom v tomto případě raději počkali na další test a větší počet disciplín, kde zpravidla více bodují prémioví výrobci,“ dodává za Pneumatiky.cz Schwangmaier.

Zkouškou projdou také náklady a jízdní komfort

I když test brzdné dráhy stojí nyní sám o sobě, nejlepších 20 dezénů bude v nejbližších dnech soupeřit v dalších disciplínách. Mezi nimi nebude chybět detailní přehled chování na suchu i mokru, jízdní komfort, očekávaný kilometrový nájezd nebo valivý odpor a související úspora nákladů. Uvidíme, jak nakonec dopadnou stupně vítězů. Druhou část testu přinese magazín Autobild začátkem března.

Pozn.: Rozměr 225/50 R17 obouvají například vozy Škoda Octavia/Yeti, Ford Galaxy/S-MAX, Peugeot 3008, Audi A5 nebo BMW X1.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky