Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé si myslí, že pár cigaret týdně nemůže jejich zdraví uškodit. Je to opravdu tak?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

U kuřáků je to jasné. Vědí, že tento zlozvyk ničí jejich zdraví bez ohledu na to, kolik cigaret denně vykouří. Existují ale i takzvaní příležitostní kuřáci, kteří si cigaretu zapálí jednou za čas v domnění, že se na jejich zdraví tento občasný neduh nijak neprojeví. Pro takové ale mají vědci špatnou zprávu.

Vědci z amerického National Cancer Institutu v nové studii uvádí, že lidé, kteří za život vykouřili v průměru méně než jednu cigaretu denně, mají o 64 procent vyšší riziko předčasného úmrtí než nekuřáci.

Pořád jsou na tom lépe než lidé, kteří vykouří jednu až deset cigaret denně. Právě u nich stouplo riziko předčasného úmrtí až na 87 procent.

Lékaři a vědci také prokázali silnou souvislost mezi kouřením a rakovinou plic. Skupina, která kouřila méně než cigaretu denně, čelila ve srovnání s nekuřáky devětkrát vyššímu riziku onemocnění touto chorobou.

Opět jsou na tom hůře ti, kteří kouří do deseti cigaret denně. U nich bylo riziko dokonce dvanáctinásobné.

Maki Inoue Choi, hlavní autor studie, která byla zveřejněna v JAMA Internal Medicine, s odkazem na nová zjištění tvrdí, že nic takového jako bezpečné a zdravé kouření zkrátka neexistuje. Vyrovný prst vztyčuje zejména s ohledem na fakt, že řada lidí věří, že pár cigaret týdně jejich zdraví nemůže nijak uškodit.

Studie také zkoumala, jak velká jsou rizika u lidí, kteří s kouřením přestali. Vycházela z dat 300 tisíc dospělých lidí a vědci na jejich základě zjistili, že že zdravotní rizika byla nižší u těch, kterým se podařilo v s kouřením skoncovat v nižším věku.

Témata:  kouření zdraví lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy