Jak poznat kradené auto i stočený tachometr?

Vlastníte ojetý vůz ze zahraničí? Pak možná i u vás zazvoní policie, řekne si o doklady, klíče a auto vám zabaví. Už to potkalo nebo potká stovky českých motoristů.

Auto, ilustrační fotografie
reklama

Kradených aut je na českém trhu až půl milionu. Na co si tedy dát pozor při koupi ojetého auta?

Ten případ jen odkryl utajenou realitu - jihočeská policie už před delší dobou rozkryla mimořádně dokonalý podvod s ojetými auty ze zahraničí. Odhalila stovky případů, kdy podvodníci v Česku na zdařilé falešné doklady legalizovali a omlazovali kradená auta z Německa, Rakouska, Francie a Itálie. Nicnetušícím novým majitelům aut tak reálně hrozí, že o ně bez náhrady přijdou.

Případem se zabývá prioritně jihočeská policie, protože právě přes radnice jihočeských měst podvodníci auta přihlašovali. Vyhovovalo jim, že to jde rychle. Policie zmínila konkrétně Vimperk na Prachaticku nebo Týn nad Vltavou. Jen na radnici posledně jmenovaného města policisté objevili dvě stovky zfalšovaných dokladů pro přihlášení vozu.

Podvod byl navíc velmi zdařile provedený. Podvodníci totiž dokázali mistrně falšovat velké technické průkazy aut. Zanesli do nich VIN kódy, čísla motorů i karosérií kradených aut. A to tak dokonale, že nejen kupující, ale ani úředníci neměli šanci zjistit, že něco nehraje. Na to si museli přivést policisté speciální přístroj, který padělky dokázal rozeznat.

Podle odhadu odborníků po českých silnicích jezdí až půl milionu kradených aut. Zdá se, že koupě ojetiny je tedy velkým rizikem. Například policie ve Slovinsku proslula tím, jak Čechům na dovolené bez pardonu zabavovala auta ukradená jinde v Evropě. Jen je nechala u kraje silnice vyložit věci.

Jak tedy nenaletět? U sofistikovaného podvodu, jako je ten výše uvedený, je to těžké. Bez speciálního vybavení falešný techničák neodhalíte. Nedokázali to ani úředníci. Přesto na to nelze rezignovat. A důkladná prohlídka dokladů i vozu se vyplatí i proto, abyste odhalili jeho skutečný stav. Prodejce se totiž často snaží zatajit, že auto bylo havarované, zatopené nebo má najeto podstatně víc.

Toto je seznam kroků, na které byste měli klást důraz při koupi ojetého auta:

1. Technický průkaz

Především je třeba zkontrolovat, zda odpovídá technický průkaz realitě. To znamená prověřit výrobní číslo, typ motoru, barvu a typ karoserie a porovnat technický průkaz s průkazem totožnosti, tedy zjistit, jednáte opravdu s majitelem a vůz není kradený.

2. Spáry v karoserii

Při prohlídce vozu se zaměřte hlavně na spáry – zda jsou mezi díly karoserie stejně veliké a zda je tmel na spárách všude stejný a originální. "Podle nestejných spár můžete odhalit vůz po havárii. Zaměřte se také na lak, jestli v něm nejsou nečistoty a zda je na všech dílech stejný odstín," vysvětlil Tomáš Svoboda, ředitel nákupu Auto ESA.

3. Prostor motoru

Prohlédněte si pečlivě motorový prostor, zda někde nejsou znatelné úniky kapalin, tedy oleje, chladicí kapaliny a servořízení.

4. Funkčnost výbavy

Pečlivě prověřte také funkčnost výbavy, tedy jestli fungují světla, topení, klimatizace, otevírání oken, zamykání a podobně.

5. Podvozek

Nechte si vůz postavit na zvedák a zkontrolujte podvozek. Pozornost věnujte především závěsům kol, čepům řízení, těsnosti jednotlivých dílů a brzdovým hadičkám. Při testovací jízdě by se od závěsů kol a čepů řízení neměly ozývat tupé a klepavé zvuky.

6. Brzdy a řízení

Nakonec proveďte minimálně zkušební jízdu, a to tak, že vyzkoušíte všechny režimy. "Vyzkoušejte si brzdy, řízení na nerovnostech i na hladké rovné silnici. Zkontrolujte, zda turbo zabírá pružně a jestli všechny rychlostní stupně řadí plynule," radí Svoboda.

7. Zkušební jízda

Při jízdě si všímejte každé nezvyklé události. Pokud zjistíte, že motor nejde do otáček a netáhne do kopce, bude mít vůz zřejmě problém s turbokompresorem nebo lambdasondou.

Nejde ale jen o krádeže. Problémem je i omlazování aut, které praktikovali výše zmínění podvodníci a také přetáčení tachometru, které praktikuje kde kdo. Podle odhadů má celá třetina aut v Česku stočený tachometr, u ojetin je to dokonce až 80 procent vozů.

8. Jak na přetočený tachometr?

První varování, že vůz může mít přetočené počitadlo kilometrů, můžete zachytit už při pročítání inzerátů. Průměrný vůz najede na českých silnicích zhruba 13 až 15 tisíc kilometrů ročně. U služebních aut je to nepoměrně víc. Když tedy narazíte na deset let starý automobil, který má najeto 40 tisíc kilometrů, je na místě maximální opatrnost.

V servisní knížce by měly být vyplněny všechny údaje i razítka. I tady je ale na místě důkladnější kontrola. Servisní knížky se často upravují a tak v nich občas můžete najít volné listy, které můžou znamenat falešné stránky. Všímejte si, jestli nejsou všechny údaje psané stejnou rukou a jestli máte podezření, nechte si pro porovnání od prodejce ukázat servisní knížky od dalších vozů. Nebojte se zavolat a porovnat údaje uvedené v servisní knížce s tím, co vám podle kódu VIN sdělí autorizovaný servis.

Jestli někdo manipuloval s mechanickým počítadlem kilometrů, zjistit i kontrolou samotného tachometru. Vyplatí se zkontrolovat, jestli jsou čísla na ukazateli v přesné rovině, zaměřte i na otisky prstů, šmouhy a nečistotu pod sklem přístrojové desky. U digitálních počítadel naznačí neoprávněný zásah do systému občasné poskočení, nebo mírné poblikávání číslic. Některé modely vozů, například Mercedes-Benz, odhalí manipulaci s počítadlem i při běžné diagnostice.

O tom, kolik má vůz skutečně najeto, vypovídá i stupeň opotřebení vnitřku vozu. Zánovní auto, které má najeto nějakých 40 tisíc kilometrů, uvnitř voní plastem, zavazadlový prostor je cítit díky uložení rezervy po gumě.

Výrazně ohmataný volant nebo obroušený věnec znamená, že má vůz najeto nejméně 150 000 až 200 000 kilometrů. Gumové plochy pedálů bývají ubroušené okolo 150 000 km a setřené číslice z hlavice řadicí páky znamenají 200 000 km. Po najetí 200 000 km také často vylézá bílý podklad přepínače blinkrů, stěračů, světel a podobně.

Témata: auta | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky