Jak správně připravit maso na grilování

Už se těšíte, jak přichystáte na zahradu gril? Grilování má u nás dlouholetou tradici, a nějaký se najde takřka v každé domácnosti. Naše tipy z vás udělají přeborníky.

Ilustrační fotografie
reklama

Jak správně připravit gril

Před prvním grilováním nechte gril dobře vypálit, aby se jídlo nelepilo na rošt. Ten neváhejte před použitím lehounce potřít olejem, aby se maso nepřipékalo. Maso při grilování nikdy nepropichujte vidličkou, vytekla by z něj šťáva. Nemusíte ho nakládat, jen ho marinádou nebo olejem potřete, jinak přebytečnou marinádu spálíte a maso může zhořknout nebo dokonce vzplanout.

Na správně rozpáleném uhelném grilu maso po kontaktu s roštem zasyčí. Vlákna se při tom rychle zatáhnou a šťáva nevytéká ven. Na plynových grilech vám správnou chvíli ohlídá teploměr, na kterém by mělo být přes 200 °C.

Po skončení grilování nezalévejte gril na dřevné uhlí vodou. Při rychlé změně teploty může popraskat. Ani nejčistotnější hospodyňka by neměla gril mýt moc často a vůbec nikdy jarem. Na očistu používejte jen speciální kartáč.

Jak připravit maso na grilování

Velice důležité je vyndat maso z lednice několik hodin před grilováním. Pokud dáte studené maso rovnou na gril, ztuhne. Pokud se chystáte grilovat ryby a mořské plody, je potřeba jim dát čas při rozmrazování. Nechte je pomalu roztát při pokojové teplotě, aby maso zůstalo kvalitní.

Maso se musí dobře nakrájet, zvláště u steaků je důležité krájet přiměřeně široké kousky. Doporučovaná šířka u hovězího je 3 cm a u vepřového 2 cm. Nikdy negrilujte zbytečně tlusté kusy. Tučné maso jako například vepřová krkovička nebo bůček se nedoporučuje grilovat napřímo, ale zabalit do alobalu.

Rady a tipy

• Maso je vhodné nasolit až při grilování. V opačném případě pustí veškerou šťávu.

• Je lepší zvolit jeden druh masa či uzeniny, než se přejídat kombinací hovězího, vepřového, klobás, špekáčků a párků.

• Kuřecí a krůtí maso před grilováním patří do marinády, a to nejlépe na několik hodin. Jedině tehdy bude vláčné, šťavnaté a rozhodně nebude přesušené.

• Spálené kousky masa nebo zeleniny nekonzumujte.

• Na grilování nepožívejte máslo, to nechejte až na závěr roztéct po mase.

• Nakládání masa by se mělo omezit pouze na přírodní suroviny. Optimální jsou bylinky z vlastní zahrádky a sůl.

• Nekupujte kořenící směsi, ale přímo nasušené bylinky. 

• Chcete-li mít maso poněkud pikantnější, sáhněte po chilli papričce. Postačit by měla i v sušené podobě.

• Když grilujete, neměli byste zapomínat na pitný režim. Vynikající je sklenka vychlazeného vína nebo pivo.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky