Tajemství čokolády? Rady, aby vám chutnala

Čokoláda je asi vůbec nejoblíbenější sladkostí na světě. Existují desítky, ne-li stovky druhů čokolád, různých tvarů a příchutí. Jak ale poznat na první pohled tu, na které si zaručeně pochutnáte? Přinášíme vám pár tipů na to, jak vybrat tu pravou, ať už si na ní chcete smlsnout sami, nebo jí darovat svým blízkým.

Ilustrační fotografie
reklama

1. Mléčná nebo hořká? Sledujte složení!

To, co dělá čokoládu čokoládou, je podíl kakaové sušiny a kakaového másla. Jiný má mléčná čokoláda, daleko vyšší naopak čokoláda hořká. Jasné je ale to, že čím větší podíl kakaové sušiny a másla, tím je čokoláda kvalitnější.

Například hodně kvalitní hořké čokolády mohou mít daný podíl více jak 70 procent a výjimkou není ani 90% podíl kakaa. Oblíbenější mléčná čokoláda mívá podíl kakaové hmoty okolo 50 procent. Proto sledujte etikety a nenechte se zmást jen hezky vypadajícím obrázkem na obalu.

2. Volte raději osvědčené značky

Při výběru čokolády se nespoléhejte na neznámé značky. Vybírejte ty osvědčené, které se výrobě čokolády opravdu věnují a mají s ní zkušenosti. Ty nejlepší pocházejí tradičně ze Švýcarska, vyhlášené jsou ale také belgické nebo francouzské.

3. Nebojte se nových chutí

Každý kvalitní výrobce přichází na trh pravidelně s novinkami, a pokud patříte mezi opravdové milovníky čokolády, neměli byste nové trendy opomínat! Výrobci se totiž opravdu snaží. Například jeden z největších a nejznámějších producentů čokolády, švýcarská značka Lindt v říjnu uvedla na trh novou řadu delikátních pralinek z toho nejjemnějšího karamelu a čokolády Lindor Caramel.

4. Vybírejte také očima

Obzvláště pokud vybíráte-li čokoládu jako dárek nebo jí chcete nabídnout svým hostům, myslete na to, aby její kvalitě odpovídalo i balení. Ideální jsou například dárkové zdobné krabičky, ve kterých jsou čokoládové bonbóny baleny jednotlivě. Dají se pak hostům nabízet přímo z originálního balení, nebo je můžete naservírovat do speciální mísy. Buďte si jisti, že jim odolá málokdo.

5. Cena vs. kvalita

Na kvalitě se nevyplatí šetřit, tím spíš, pokud má jít o dárek pro milou osobu. Právě nízká cena bývá často indikátorem nepříliš vysoké kvality a u čokolády to platí dvojnásobně! Opravdu dobrá čokoláda ale nemusí stát majlant. Dobré pralinky pořídíte přibližně za 149 korun za 200 g balení. 

Témata: potraviny | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky