Přírodní koupaliště v Jihomoravském kraji: Jakou mají kvalitu vody?

Přírodní koupaliště v Jihomoravském kraji mají zatím stále vodu vhodnou ke koupání. Vyplývá to z měření, které provedla Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje. Sleduje zhruba dvacítku nejnavštěvovanějších koupališť nejméně jednou za měsíc, některá i častěji. Teplota vody sledovaných přírodních koupališť se u posledních měření pohybovala nad 22 stupňů Celsia.

Brněnská přehrada
reklama

Nejteplejší vodu s více než 25 stupni hygienici naměřili 17. června v přírodním koupacím biotopu Brno - jih. Více než 24 stupňů nabízely ke stejnému datu vodní nádrž Palava na Blanensku, vodní nádrž Výrovice na Znojemsku a také Bohuslavice na Hodonínsku. Teplotu nad 23 stupně hygienici naměřili ve Vranovské přehradě na pláži Vranov.

Teplota přírodních koupališť na Brněnské přehradě se pohybovala nad 22 stupni, jen Sokolské koupaliště bylo o desetinu stupně chladnější.

Vhodnou vodu ke koupání nabízí i ostatní sledované přírodní koupaliště, například vodní nádrž Letovice, vodní nádrž Nové Mlýny na Břeclavsku či rybník Suchý na Blanensku. U těchto přírodních koupališť se ale měření uskutečnila na začátku června.

Na počátku letní sezony bývá voda vesměs dobrá. S přibývajícími týdny se může zhoršit kvůli přemnožení sinic. Voda pak může být kalná a může mít horší jakost. Koupat se však lze i ve vodě s mírně zhoršenou kvalitou, aniž lidem způsobí problémy. Pouze citliví jedinci mohou mít například vyrážku nebo zánět spojivek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky