Důchodci stále častěji cestují za hranice. Co jim v cizině hrozí?

S blížícími se letními prázdninami se blíží také hlavní sezóna pro všechny nadšené cestovatele. V posledních letech stále více vyrážejí za hranice také senioři.

Ilustrační fotografie
reklama

Dle interních dat největšího srovnávače finančních produktů Porovnej24.cz, se jejich počet zvýšil od roku 2014 o téměř 5 procentních bodů, z 6,5 na 11 %. Drtivá většina seniorů, kteří si sjednávají cestovní pojištění pro své cesty do ciziny je ve věku 60 až 65 let, celkem 89 %. Výjimkou ale nejsou ani cestovatelé ve výrazně vyšším věku. Za tímto trendem stojí hned několik klíčových faktorů.

Zlepšující se ekonomická situace České republiky, zvyšující se starobní důchody, kvalitnější jazyková vybavenost i nižší obavy z cest do zahraničí. To jsou hlavní důvody, které stojí za tím, že stále více seniorů vyráží na dovolenou do ciziny.

„Nejaktivnějšími cestovateli jsou především senioři ve věku 60 až 65 let, celkem tvoří 89 % ze všech seniorů, kteří si sjednávají cestovní pojištění. Občas se však vyskytnou i takoví cestovatelé, pro které není překážkou k objevování světa ani vyšší věk. Minulou sezonu byla naší nejstarší klientkou dáma ve věku 86 let, která vyrazila na 2 týdny do Thajska,“ prozradil Zbyněk Laisek, partner portálu Porovnej24.cz.

Přestože cestování do neobvyklých zemí je většinou doménou mladších turistů, občas se i mezi seniory najde dobrodruh, který se rozhodne objevit méně známou zemi. Jako třeba 64letý klient, který zamířil na 6 dní do Kyrgyzstánu. „Většina seniorů je však konzervativnějších a volí bližší destinace. Nikoho asi nepřekvapí, že nejoblíbenějšími zeměmi jsou pro české seniory Chorvatsko, Slovensko a Maďarsko,“ doplnil Laisek z Porovnej24.cz.

Na co si dát v cizině pozor?

Základním pravidlem je, aby cestovatelé v každém věku nepřeceňovali své síly a zvolili takovou zemi, která bude odpovídat jejich zdravotním možnostem. Neměli by podcenit očkování, které je potřebné hlavně do tropických destinací. Onemocnění břišním tyfem, žloutenkou či dalšími závažnými chorobami všeobecně hůře snáší starší lidé, tím pádem jsou pro ně mnohem nebezpečnější. Do tropických zemí se vyplatí přibalit si rovněž repelent kvůli horečce dengue, která může v krajním případě skončit smrtí nebo oslepnutím. Různá onemocnění však hrozí i v populárních dovolenkových destinacích, jakými je například Egypt či Tunisko. Senioři, kteří trpí jakýmikoliv zdravotními komplikacemi, by pak měli své cesty předem konzultovat se svým lékařem.

Země

Největší zdravotní rizika

Jak se s nimi vypořádat

Egypt

Žloutenka typu A

Průjmová onemocnění

Očkování proti žloutence, očkování proti choleře (které poskytuje ochranu i proti cestovatelským průjmům)

Tunisko

Žloutenka typu A

Průjmová onemocnění

Očkování proti žloutence, očkování proti choleře (které poskytuje ochranu i proti cestovatelským průjmům)

Balkán (Chorvatsko, Řecko, Makedonie, Bosna a Hercegovina, a další)

Spalničky, záškrt, spalničky, příušnice

Zkontrolovat si platnost očkování proti těmto nemocem

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky