Svět je na cestě do pekla

Rozhodli jsme se odepsat naši planetu jako přívětivé místo pro život budoucích generací? Podle právě zveřejněné energetické statistické ročenky firmy BP rostly emise skleníkových plynů v uplynulém roce nejrychleji od roku 2011.

Ilustrační fotografie
reklama

Rostla i spotřeba elektřiny, kterou kromě pokračující elektrifikace stimulovaly i extrémní jevy počasí jako vlny veder (klimatizace) a extrémní mrazy (topení), jejichž častější výskyt je jedním z dopadů změn klimatu. Přestože data o množství skleníkových plynů zveřejňuje ropná společnost, metodika jejich sběru je všeobecně přijímána průmyslem, vládami i nevládními ekologickými organizacemi.

Nárůst skleníkových plynů oddaluje světové vlády od naplnění cílů Pařížské dohody, k nimž se zavázaly v roce 2015. Aby lidstvo udrželo oteplení planety ideálně pod 1,5 °C a vyhnulo se zdrcujícím dopadům klimatické změny pro lidstvo i přírodu, musí skleníkové plyny naopak drasticky omezit.

Podle šéfa BP Boba Dudleyho nasměrovalo lidstvo naší planetu na neudržitelnou trajektorii. “Čím déle budou emise skleníkových plynů stoupat, tím obtížnější a složitější bude přechod k uhlíkové neutralitě. Každý další rok, kdy stoupají emise uhlíku, zdůrazňuje urgentnost, jak se náš svět musí změnit,”

Vybraná data za rok 2018:

  • Spotřeba primárních energetických zdrojů stoupla v loňském roce o 2,9 %, což je téměř dvojnásobné tempo oproti desetiletému průměru (1,5 %).
  • Nárůst spotřeby byl neočekávaný a hlubší analýza dat přináší nečekané vysvětlení - za vyšší spotřebu může i extrémní počasí, neobvyklý počet teplých ale i mrazových dnů, především v Rusku, Číně a USA a spotřeba klimatizací a topení.   
  • Emise skleníkových plynů vzrostly o 2 %, což je největší růst za posledních 7 let.
  • Spotřeba všech hlavních fosilních zdrojů energie rostla, nejvíce a velmi výrazně u plynu 5,3 %. Uhlí vzrostlo o 1,4 % a ropa o 1,5 %.
  • Nárůst obnovitelných zdrojů o 14,5 % znamená. že stala nejrychleji rostoucím zdrojem energie na světě.

“Data o energetice v roce 2018 jsou nemilosrdná. Přes všechny dohody, politické proklamace, závazky a sliby firem i politiků jasně ukazují, že jsme doslova na cestě do pekla. Klimatologové varují před drastickými dopady změny klimatu. Částečně je přitom zažíváme již dnes - kůrovec  sucho, povodně, neúrody, umírající korálové útesy, tání ledovců. A my přesto stále přitápíme pod kotlem rostoucími emisemi”, říká Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace.

“Jestli jsme se definitivně rozhodli odepsat naši planetu jako přívětivé místo pro život budoucích generací, uvidíme již příští týden. Lídři EU budou jednat o klimatické neutralitě do roku 2050. Pokud se dohodnou, může to být rozhodujícím počin pro zářijové jednání klimatického summitu OSN. Bez ambiciózní Evropy nebudou žádné ostatní světové státy ambiciózní. Smutné je, že český premiér Andrej Babiš se dokonce chlubí, že plán na uhlíkovou neutralitu pomohl na minulých jednáních zablokovat”, říká Jan Freidinger z Greenpeace.

Témata: svět | Země | emise | ekologie | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky