Alergické dítě pojede v létě na tábor. Co mu s sebou zabalit?

Doba prázdnin se kvapem blíží. Pokud ještě nemáte vybraný letní tábor pro své dítě, máte nejvyšší čas. Organizátoři hlásí poslední volná místa. Co ale dělat, pokud je vaše dítě alergické?

Dětský tábor, ilustrační fotografie
reklama

Pro některé rodiče je jedním z důvodů výběru vhodného tábora i alergie jejich dítěte. Někteří je kvůli zdravotním obtížím na tábor ani neposílají. Jestliže stále přemýšlíte, zda své alergické dítě na tábor poslat nebo ne, přečtěte si radu od MUDr. Ivy Pončákové z Centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce v Praze.

Velmi důležitou složkou léčby alergických onemocnění jsou režimová opatření, která vedou k eliminaci alergenů nebo k co největšímu sníženi jejich výskytu. Mezi rozšířené alergie patří alergie na domácí prach, jehož hlavní součástí jsou roztoči. Alergie na prach se proto také někdy označuje jako alergie na roztoče. Roztoče nelze z prostředí domácnosti, chat, chalup či táborových chatek zcela eliminovat, ale je účelné dlouhodobě usilovat o maximální snížení jejich koncentrace. Většina roztočových alergenů pochází z postelí, vyskytují se zejména v matracích, polštářích a pokrývkách.

Pokud se na daném táboře nocuje v chatkách a spacácích, lze si zajistit protiroztočovou spací vložku do spacáku, která je navíc opatřena i návlekem/povlakem na polštář. Tato vložka se dá nouzově využívat i k přespání v klasických postelích – vyrobíte si z nich jakousi protiroztočovou kuklu. Další možností jsou protiroztočové povlaky, které si přivezete z domova.

Samozřejmě nezapomeňte dítě vybavit antihistaminikem, popř. protialergickými kapkami do očí a sprejem do nosu, které potlačí příznaky alergie. Ještě více však roztočovým alergiků pomůžete, když je budete léčit preventivně. Ideální je alergenová imunoterapie. Spočívá v postupném a pravidelném podávání alergenu, které u pacientů vyvolá příznaky, s cílem navodit snášenlivost vůči alergenu. Tělo si tak postupně přivyká na přítomnost alergenu a obnovuje rovnováhu imunitní odpovědi. Tato léčba je vždy rozvržená minimálně do tří, ideálně do pěti let. V případě roztočové alergenové imunoterapie se jedná buď o injekční formu, kdy injekce jsou v určitých přesně daných intervalech aplikovány pacientovi v alergologické ambulanci pod dohledem lékaře nebo o léčbu formou tablet, které může pacient užívat doma. Jedná se o rychle rozpustné tablety, které se užívají 1x denně. Tabletka se aplikuje pod jazyk a je vhodná pro děti od 12 let a dospělé.

Pro dítě alergika se všeobecně doporučuje pobyt u moře. Během klimatoterapie v těchto místech působí nejen čisté prostředí, ale i příznivá koncentrace a složení minerálů ve vodě i ve vzduchu, sluneční záření, vlhkost vzduchu, teplota a další faktory jako je nízká koncentrace prachových a pylových částic. Sluneční paprsky pomohou získat dětem vitamín D, který je důležitý stavební kámen imunity.

Alergická onemocnění jsou většinou chronická, celoživotní, často výrazně zasahují do života pacientů, a tak ovlivňují i psychiku. Ta potom zpětně působí na průběh nemoci. Velmi důležitý je vliv pobytu i na psychiku dítěte (nemusí do školy, časový stres školního roku atd..), to samé se týká i dospělého (stres v práci, časový pres atd..) Délka pobytu pro zlepšení zdravotního stavu je individuální, ideální je však alespoň 3 týdny.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky