Nehoda v zahraničí: Kdy je třeba volat policii?

V České republice jsme si už zvykli, že ne ke každé kolizi na silnici je třeba přivolávat policii. Před odjezdem do zahraničí je ale třeba zjistit si předpisy v zemích, kudy na dovolenou projíždíte. A ta nejsou jednotná, informuje pojišťovna UNIQA.

Ilustrační fotografie
reklama

Kdy je třeba volat policii vždy

Polici kontaktujte všude v Evropě k nehodě vždy v těchto situacích:

  • došlo ke zranění nebo usmrcení osob/y
  • byl poškozen majetek třetích osob, tedy například sloupy veřejného osvětlení, ploty nebo stavební objekty, dopravní značení, svodidla apod.
  • máte-li podezření na alkohol nebo návykové látky u protistrany
  • odmítne-li se protistrana identifikovat, případně opustí-li místo nehody bez identifikace
  • došlo-li k vysoké škodě na vozidle, která odhadem převyšuje 100.000 korun (na Slovensku 4.000 EUR) došlo-li k úniku nebezpečných látek na vozovku

Tyto podmínky nemusí být ve všech evropských zemích stejné. Určitě platí v tomto znění na Slovensku. Nicméně telefonátem s vysvětlením konkrétního nehodového děje na policii každé konkrétní země zjistíte, zda nehodu chtějí šetřit na místě či nikoli, případně zda je nezbytné vyžádat si třeba jiný úřední dokument o poškození vozidel při nehodě. Ten je například v řadě zejména balkánských zemí nezbytný pro průjezd zpět přes hranice.

Evropský záznam o nehodě

Jde-li o banálnější nehodu, než je popsáno výše, stačí vyplnit Evropský záznam o nehodě, který by měl být k dispozici od pojišťovny v každém autě. Čím podrobněji událost popíšete, tím lépe. Je třeba také v celém dokumentu dodržovat zvolené označení zúčastněných vozidel, například A, B, C atd., a to i v situačních nákresech. Jsou-li na místě nezúčastnění svědci, doplňte i kontakt na ně. Záznam musí obsahovat rovněž identifikaci všech účastníků nehody a vozidel, včetně jejich pojišťovny. Pořiďte i fotodokumentaci mobilními telefony. Nejprve foťte registrační značku vozidel. Ale pozor: vždy tažného vozu, tedy nikoli návěsu nebo přívěsu. Pokud by měla protistrana tendenci místo urychleně opustit, lze majitele auta podle značky dohledat.

Pokud se na interpretaci nehody neshodnete, zapište i více verzí, které stvrdíte podpisy. Otázku zavinění a její míry pak budou řešit pojišťovny.

Pozor na přísnější předpisy a sankce

ALE: v řadě zemí, kam čeští turisté míří o prázdninách nejčastěji, jsou však přísnější podmínky. Například v Polsku, Chorvatsku, Rumunsku, na Ukrajině nebo v Maďarsku a v Bulharsku je třeba k nehodě přivolat policii vždy, i když jde třeba jen o „ťuknutí“. V mnoha zemích je rovněž opuštění místa nehody před příjezdem policie nebo okamžité neposkytnutí první pomoci zraněným hodnoceno jako trestný čin, za který se může viník dostat až na několik let do vězení.

V jiných zemích naopak může motorista, jenž trvá na přítomnosti policie na místě nehody, i když se nejedná o naléhavou situaci, za její příjezd a šetření zaplatit. Například v sousedním Rakousku jde o poplatek 36 EUR.

Pokud si nejste jisti, nebo pokud nesouhlasíte s interpretací nehodového děje místní policií, kontaktujte asistenční linku ke svému pojištění auta. Odborníci mohou pak záležitost řešit s lokálními orgány za vás. Jinak ale je třeba počítat s tím, že škoda bude z pojištění vyřízena vždy v souladu se závěry policejního protokolu.

Služební vozy, zapůjčené vozy a auta na leasing

Nevlastníte-li auto, jímž jedete, pro případ nehody (ale někdy vyžadují úředníci doložení i při průjezdu na hranicích) je užitečné mít u sebe na cestu potvrzení majitele auta (firmy, leasingové společnosti, rodičů, přátel), že s ním můžete do ciziny cestovat. V opačném případě může být nezbytné si takový písemný souhlas dodatečně vyžádat a čekat na něj v zahraničí, protože bez něj vás lokální policie nebo jiné orgány nepustí dál.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky