Japonské vesnice jsou vylidněné. Panenky nahrazují chybějící obyvatele

Panenky v životní velikosti sedí za svými lavicemi jako vzorní školáci. Vyrobila je Japonka, která doufá, že tak vrátí život do své vesnice, která je vylidněná jako mnoho jiných vsí v Japonsku, píše agentura AFP.

Ilustrační fotografie
reklama

Nagoro se svými několika domky se skrývá v horách na západě Japonska, asi 500 kilometrů od Tokia. Tato malá ves by upadla v zapomnění, kdyby nebylo bujné představivosti Cukumi Ajanové, která tu skoro všude rozmístila panny lidských rozměrů, aby zahnala pustotu.

"Žije nás tu jen 27 a panenek je desetkrát více, je jich asi 270," říká devětašedesátiletá žena, která tu žije s otcem.

Škola byla uzavřena před sedmi lety, protože se nenašel učitel, vzpomíná. "Dnes tu už nejsou ani děti. Nejmladšímu člověku ve vesnici je pětapadesát let," říká.

Na svůj nápad přišla Cukumi Ajanová před 16 lety, když postavila ve své zahrádce strašáka oblečeného do otcových starých šatů, aby odháněl ptáky. "Kdosi šel kolem, považoval strašáka za otce a pozdravil ho. Bylo to zábavné," říká.

Od té doby stále vyrábí panenky. Těla dělá z dřevěných tyček a časopisů, elastickou látku používá na pleť a vlasy vyrábí ze lnu. Nakonec panenky ještě nalíčí: nanáší růž na rty a tváře.

Do Nagora nikdy moc lidí nepřišlo, ale když byla Cukumi Ajanová malá, žilo v obci na 300 osob, stálých obyvatel i dělníků pracujících v lese a na stavbě hrází.

"Lidé pomalu odcházeli. Dnes se tu cítíme opuštěni," svěřuje se. "Vyráběla jsem znovu a znovu panenky a vzpomínala na časy, kdy bylo ve vesnici živo," dodává.

Tento případ je typickou ukázkou důsledků poklesu třetí největší ekonomiky na světě, která čelí rychlému snižování počtu obyvatel kvůli nízké porodnosti.

Stejně jako Nagoro se v Japonsku vylidnilo 40 procent z asi 1700 obcí. Souostroví pomalu, ale bez přestání stárne. Brzy se stane první "ultrastarou" zemí na světě, to znamená, že 28 procent obyvatel bude starších pětašedesáti let. V roce 2050 jich bude téměř 40 procent. V té době také poklesne počet obyvatel z dnešních asi 127 milionů na 100 milionů.

Po druhé světové válce žilo mnoho japonských vesnic z lesnictví a zemědělství, ale od 60. let mladí venkov začali opouštět.

"V Tokiu a průmyslových regionech tenkrát ekonomika jen vzkvétala. Tam si lidé mohli vydělat," zdůrazňuje ekonom Takumi Fudžinami z Japonského výzkumného ústavu.

Tato tendence v posledních letech pokračovala, třebaže premiér Šinzó Abe slíbil revitalizaci regionů. "Přimět obyvatele, aby se vrátili, je velmi těžké. Poskytování pomoci nestačí," říká expert. "Především je třeba zvýšit příjmy a zlepšit pracovní podmínky těch, kdo ve venkovských oblastech pracují," soudí.

Bez ohledu na chybějící obyvatele přitahují panenky z Nagora turisty až ze Spojených států či Francie.

"Než jsem je začala vyrábět, nikdo se tu nezastavil. Nevím, jak bude Nagoro vypadat za deset či dvacet let, ale panenky budu vyrábět dál," usmívá se Cukumi Ajanová.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky