Nepřeceňte počasí a hlídejte si dostatek vitaminu C

Jarní počasí je velmi proměnlivé a spousta z nás přeceňuje občasné slunečné dny. Hlídejte si proto, že máte dostatek vitaminu C, který má zásadní vliv na lidskou imunitu. Krásné počasí láká k dlouhým procházkám, ovšem byla by škoda strávit teplé dny v posteli jen kvůli nepozornosti.

Ilustrační fotografie
reklama

Náš imunitní systém bychom měli podporovat po celý rok. Velký vliv na něj má hlavně vitamin C. Ten si naše tělo neumí vyrobit samo, a tak je potřeba ho přijímat v dostatečném množství ve stravě. „Dopřávejte si dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Pokud jste přesvědčeni, že nemáte dostatek vitaminu C, nebojte se sáhnout po kvalitních doplňcích stravy, které dokážou vitamin C zcela doplnit,“ radí Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny, a dodává: „Vitamin C je pro naše tělo velmi důležitý. Nejenže má velký vliv na náš imunitní systém, ale snižuje i únavu a pocit vyčerpání, podporuje vstřebávání potřebného železa a pomáhá našemu organismu vyrovnat se s fyzickým stresem.“

Doporučená denní dávka vitaminu C je u zdravého dospělého člověka 60 až 100 mg. V případě pobytu v extrémních klimatických podmínkách, onemocnění či velké fyzické zátěže je doporučeno konzumovat 500 až 1000 mg vitaminu C denně. Pro představu například 100 g ovoce kiwi obsahuje 90 mg vitaminu C.

Témata: vitamíny | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky