Co nám žije v pračce, myčce nebo kávovaru? Budete překvapeni

V každé domácnosti žijí bakterie, kterým se daří bez ohledu na to, jak čistotní jste a jak často uklízíte. Nachází se ve spotřebičích i na místech, která lidé běžně nečistí. A není možné se jich úplně zbavit.

Ilustrační fotografie
Co udělá s penězi? Mick Jagger přišel s netradičním návrhem! - anotační obrázek
Co udělá s penězi? Mick Jagger přišel s netradičním návrhem!

Když je pračka či myčka špinavá, zůstává špinavé i nádobí a prádlo - to je celkem logické. I proto bychom měli alespoň jednou měsíčně kontrolovat dávkovač na prášek nebo čistící prostředek. U některých praček se dá dávkovač celý vyjmout a tak můžeme vyčistit usazený prášek či aviváž. Nečistoty i vodní kámen vyčistíme houbou či starou zubním kartáčkem s čisticím přípravkem. Stejně postupujeme u těsnicí gumy v bubnu pračky, kde se také zachytává špína – a na oblečení se pak mohou objevit ošklivé fleky. 

Pravidelným čištěním také zabráníte množení bakterií a plísní, které mohou vydávat nepříjemný zápach. Pračka je inkubátorem fekálních bakterií. Když se pere spodní prádlo, dostává se z něj do prací vody obrovské množství střevních bakterií, pozor by si měly dát rodiny s malými dětmi. Děti nedokážou správně dbát na intimní hygienu a pračku tak můžete mít plnou bakterií E. coli, ale také salmonely, viru hepatitidy typu A, nonoviru, rotaviru.

Po nízkoteplotním praní pračku vyčistěte jednou za čas odměrkou sody a spuštěním nejteplejšího a nejdelšího programu. Když pračka dopere, dejte do bubnu půl litru čistého octa, který vyčistí trubky od nánosů. Perte znovu na nejdelším a nejteplejším programu. Špíny a bakterií se takto zbavujte zhruba jednou za tři měsíce. 

Nutné je také pravidelně čistit filtr. Ten obvykle najdete někde dole na čelní straně vaší pračky pod krycím víčkem. Ten je třeba zbavit zachycených vlasů, zbytků nití a žmolků z prádla. Nakonec ho propláchněte pod tekoucí horkou vodou. Filtr by se měl čistit zhruba každé tři měsíce. Pokud si nejste jisti, kde filtr najdete a jak s ním máte manipulovat, podívejte se do manuálu k pračce.

S myčkou je to o něco jednodušší. Většina výrobců prostředků do myček vyrábí i produkty určené pro čištění myčky. Zároveň se ale dají použít i věci, které máte běžně doma. I zde může pomoci ocet – stačí jej nalít do nádržky a zapnout program na co nejvyšší teplotu. Pravidelně zbavujte vnitřek myčky od zbytků potravin a drobných nečistot a proplachujte výpustné sítko. Jednou za měsíc vyzkoušejte kompletní vyčištění spodní části myčky. Vytáhněte a vyčistěte filtry, košíky na zachytávání nečistot.

Špínu ale nenalezneme pouze v myčce a pračce. Co takový kávovar? Většina z nás bez si bez šálku plného kofeinu neumí představovat. Jenže kávovar může podle vědců být doslova ideálním místem pro všemožné bakterie a zárodky. Mikrobiolog Roman Golas z univerzity v Loyole, testoval šálky s kávovou sedlinou, nádržky na vodu a nádržku pod kávou. Výsledky jsou alarmující - nalezl na nich všemožné typy bakterií, jako jsou stafylokok, streptokok, bacilus cereus a E. coli.

Věděli jste, že kuchyňský dřez je druhou nejšpinavější věcí ve vašem domě? Jedna studie dokonce zjistila, že 45% kuchyňských dřezů obsahuje koliformní bakterie a 27% obsahuje plísně. Abyste měli jistotu, že je dřez čistý, měli byste jej dezinfikovat nejméně dvakrát týdně, ne-li častěji.

Máte doma psa? Tak zbystřete. Když americká kontrolní organizace NSF otestovala 30 předmětů z běžné domácnosti, zjistila, že miska pro psy je čtvrtá nejhorší věc – hned po houbičce na nádobí. Studie zjistila, že 67 procent misek obsahovalo bakterie Salmonelly. Byly na nich také nalezeny stopy bakterie E. coli.

Pokud je váš držák na zubní kartáčky blízko vaší toalety, měli byste jej přemístit. Pokud totiž máte záchod spojený s koupelnou, částice z mísy se často rozstřikují do vzduchu a na zubní kartáček pokaždé, když spláchnete. V podstatě to je stejné, jako byste si zuby vyčistili se stejným kartáčem, který používáte k čištění záchodu. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky