Jak řešit škody po vichřici? Pojišťovny je často vůbec hradit nemusí

Česko se v posledních dnech potýká a bude potýkat s poryvy silného větru, který páchá mnohamilionové škody na majetku. Vichřice dosahující sílu orkánu dokáže trhat střechy, bourat ploty, poškodit fasády a působit další nezanedbatelné škody. Následná jednání s pojišťovnami přitom nemusejí být vůbec lehká.

Ilustrační fotografie
reklama

Pojištění pro případ vichřice je většinou standardně zahrnuto mezi základních pojistná nebezpečí. Pokud tedy máte nějaké pojištění nemovitosti, s největší pravděpodobností budete pojištěni i proti silnému větru.

Když ale přijde na lámání chleba, může se stát, že se pojišťovny o škodách nebudou chtít bavit. Není totiž vichřice jako vichřice a je důležité vědět, jak je v pojistných podmínkách vichřice definována.

Poškození domu větrem se u pojištění totiž týká jen rizika vichřice, což je obvykle vítr nad 75 km/hod. Špatně se ale prokazuje, zda šlo o silný vítr nebo o vichřici samotnou.

Pokaždé navíc rychlost větru prokázat nejde. V České republice je totiž omezený počet meteorologických stanic a může se lehce stát, že síla větru v místě pojištění je jiná než na nejbližší stanici.  

To se přitom netýká pouze vašeho majetku, ale i cizího. Pokud vlivem vichřice uletí předmět, který poškodí například sousedovo auto nebo okno, pojišťovna škodu opět uhradí pouze v případě, kdy se prokáže, že šlo o vichřici.

V těchto dnech byste si proto měli zkontrolovat zejména zahrady, zda houpačky, grily či sedátka jsou uklizená, věnovat byste se měli třeba i dětským hračkám, kolům či koloběžkám. Nejenže létající předmět může kdekoho zranit, ale škody nemusí vždy pojišťovna uhradit.

Dům je pak nejvíc ohrožený ve třech nejslabších místech – dveře, okna a střecha. Zděný dům toho vydrží mnohem více, i tak ho musíte řádně připravit. Bude lepší, když v postižených místech vás nenapadne dneska větrat, zamezte jakémukoliv průniku průvanu do domu. Ujistěte se, že máte pevně zavřené dveře, okna, ale třeba i vyklizenou terasu nebo balkon. Výjimku netvoří ani skleníky.

Okna jsou absolutně nejvíc zranitelným místem, zvažte proto, zda si nepořídíte speciální průhlednou folii na skla. Tato pomůcka zabrání tomu, aby se sklo při rozbití rozletělo na milion kousků všemi strany, na oknech ji přitom skoro nepoznáte během celého roku. Stejně patřičnou péči věnujte i střeše domu. Častou příčinnou nehod jsou pak popadané stromy na cestách, ale i v zahradách.

V rámci rizika “vichřice" nelze dále uplatňovat například škody vzniklé v důsledku pádu stromu na budovu. V tomto případu se jedná o samostatné riziko. Pojišťovny jej ale proplácejí.

Problém nastane v případě, kdy by škoda vznikla na zařízení a vybavení domu. Tato rizika totiž pojištění “vichřice” nekryje. Pro takové případy je nutné sjednat riziko “vichřice" pro vybavení, to znamená pojištění movitých věcí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky