Velká část řidičů porušuje zákon. Pravděpodobně o tom ani neví

Českými médii v loňském roce několik týdnů rezonovaly informace o novém způsobu vytváření takzvané záchranné uličky, která má zasahujícím vozidlům umožnit bezpečný průjezd. Navzdory osvětové kampani ale dodnes řidiči nedodržují základní pravidlo vytváření této uličky, čímž porušují zákon.

Ilustrační foto
reklama

Vozidla s právem přednostní jízdy, tedy hasiči, záchranná služba, vězeňská služba nebo policie, mají při pohotovosti zákonem stanovené právo projet kolonou vozidel skrze záchrannou uličku. Ta se nově netvoří u pravého pruhu, ale mezi levým zprava přiléhajícím pruhem.

Zákon v tomto případě stanovuje, že řidiči ostatních vozidel musí vozidlům s právem přednostní jízdy a vozidlům jimi doprovázeným umožnit bezpečný a plynulý průjezd. To znamená, že pokud je to nutné, musí řidič zpomalit nebo zastavit vozidlo tak, aby nepřekáželo. 

Zkušenosti mnoha řidičů, ať už z českých dálnic, nebo například ranních cest do Prahy, jsou ale mnohdy opačné. Jakmile se ve zpětném zrcátku rozblikají modré majáky, auta se začnou řadit k okrajům vozovky tak, aby vytvořila uličku pro bezpečný průjezd. Nezřídka se ale nějaké auto zasekne, nemá kam odbočit, a tím připravuje záchranné složky o drahocenné vteřiny.

Pokud je vám výše uvedená situace povědomá, pak vězte, že je v rozporu se zákonem. Ten totiž jasně stanoví, že záchranná ulička se musí tvořit vždy, když řidič přijíždí do kolony stojících vozidel.

Podle zákona jsou řidiči přijíždějící na dálnici a rychlostní silnici do kolony stojících vozidel povinni před zastavením vozidla vytvořit mezi sebou jeden jízdní pruh pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy. A to se mnohdy neděje.

Zákon na takové případy pamatuje a policie může řidičům, kteří uličku nevytvoří, udělit pokutu ve výši několika tisíc korun. Pokud následkem zablokování uličky nepřijedou zasahující vozy k incidentu včas, mohou být následky pro řidiče mnohem vážnější.

Řidiči by se také neměli spoléhat na to, že jakmile zablokovanou uličku uvolní, už je nikdo nevypátrá. Zasahující vozy bývají vybaveny palubní kamerou a policie má možnost si řidiče dohledat i zpětně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky