Je vaše střecha připravená na zimu?

Poškozené okapy, zdevastovaná krytina, v krajním případě i prolomení střechy. A škody za stovky tisíc. Zima, sníh a mráz umějí dát vaší střeše zabrat. Jak nákladům předejít či je srazit na minimum?

Ilustrační fotografie
reklama

Důležitá je prevence. Padající sníh a rampouchy mohou zranit chodce nebo poškodit majetek, typicky třeba parkující automobil. Již na podzim by proto měla proběhnout důkladná revize střechy. Je třeba prohlédnout oplechování, zatmelení kolem spojů a hran plechu s komínem a zdí. Stejně tak je nutné vyčistit plechy za komínem, vikýřem i střešními okny, aby mohla odtékat voda. Kontrolou musí projít celý okapový systém. Vyčistěte ho od mechů, listí a dalších nečistot. Během zimy pak pravidelně kontrolujte, zda se plastové okapy neuvolnily či nepopraskaly mrazem. Zvláštní pozornost zaslouží okapy z levného plechu typu hliník, kde je třeba se ujistit, že nepraskají.

U vyšších střech pomohou sněhové zábrany

Montáž sněhových zábran je bezpochyby velmi účinnou prevencí. Zábrany by měly být certifikované, odolné a v nejlepším případě namontované odbornou firmou. „Z praxe známe mnohé případy, kdy došlo k prolomení či jinému poškození necertifikované zábrany. Poté hrozí pád velkého množství sněhu či těžkých kusů ledu na chodník, kde mohou ohrozit kolemjdoucí,“ vysvětluje Milan Pečený z pokrývačské společnosti Klempířství Pečený. „Je třeba, aby investor stavby zajistil odbornou montáž střešní krytiny včetně zábran, protože jen správně navržené řešení může plnit ochrannou funkci dostatečně,“ uvádí Markéta Martinková ze společnosti Rheinzink, výrobce titanzinkových střech i sněhových zábran, s tím, že požadavky na sněhové zábrany určuje místní stavební úřad. Pro bezpečnost provozu jsou pak předepsána opatření k ochraně proti padajícímu sněhu a ledu v závislosti na sklonu střechy, nadmořské výšce nebo množství sněhu.

Odborné odklízení sněhu a rampouchů

Když už sníh napadne, je jeho odklízení plně v kompetenci majitele. Výjimku tvoří extrémní případy, jako je rozsáhlá kalamita a kdy je třeba profesionální zásah. V takových případech pomáhají s odklízením technické služby obce, hasiči nebo dokonce armáda. Pro případy bohatší sněhové nadílky, nebo pokud se tvoří nebezpečné rampouchy, je možné se obrátit na soukromé firmy specializující se na výškové práce. Majitel také musí vzít v úvahu rizikovost své střechy, její konstrukční řešení a materiál krytiny.

Důležité je zohlednit materiál střechy

U klasické skládané krytiny je díky členitému povrchu riziko sklouznutí sněhu menší. U lakovaných, například hliníkových střech, je nutné vzít v úvahu, že sníh má vyšší tendenci po povrchu klouzat, riziko pádu je vyšší, a o to větší pozornost bychom měli zabezpečení věnovat. V případě titanzinkových krytin, které se dodávají v přírodním provedení bez laku, zajišťuje jejich materiál, stejně jako materiál sněhových zábran a jejich konstrukce, dobrou odolnost proti riziku vytržení v oblastech bohatých na sníh. Montáž zábran je navíc jednodušší a drážka se nedeformuje ledovými kusy.

Kromě prevence nezapomeňte na pojištění

Žádné pojištění nemovitosti nemůže suplovat důkladnou prevenci. Je ale jejím ideálním doplňkem. Pojištění odpovědnosti za škodu vyplývající z vlastnictví nemovitosti může ušetřit až stovky tisíc korun a nabízí ho v podstatě každá z velkých pojišťoven na trhu. Podle údajů České asociace pojišťoven (ČAP) řešily v roce 2017 pojišťovny celkem 7 067 pojistných událostí způsobených tíhou sněhu v celkové hodnotě více než 107 milionů korun.

Témata: zima | domy | sníh | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky