Prodlouží vám vitamínové doplňky život? Výsledek překvapil i vědce

Vitamínové doplňky patří k nejpopulárnějším doplňkům stravy, ale nedávný výzkum vědců pod vedením Davida Jenkinse naznačil, že zobáním barevných pilulek vám život neprodlouží. Jejich efekt byl dokonce tak malý, že překvapil samotné vědce.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle dlouhodobého výzkumu, který byl prováděn mezi léty 2012 až 2017, jehož výsledky byly zveřejněny v Journal of the American College of Cardiology, většina oblíbených vitamínových doplňků jako vitamíny C, D, vápník nebo multivitaminové přípravky vůbec nepomáhají proti srdečním potížím, mrtvicím nebo kardiovaskulárním potížím a neprokázal se ani jejich vliv na délku života. Poměrně malý účinek měl pouze vitamín B a kyselina listová na prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

To ale samozřejmě neznamená, že by vitamíny byly k ničemu. Autoři studie důrazně upozorňují, že léčba nedostatků na mikronutriční úrovni byla jedním z největších úspěchů medicíny 20. století. Ale je velký rozdíl mezi léčbou nedostatku vitamínů a jejich preventivními účinky, které mají lidem prodloužit délku života.

A přesně tím směrem se posunulo užití vitamínových doplňků v poslední době, aniž by tento závěr byly podpořen rozsáhlejšími vědeckými studiemi. Navíc se nedávno objevily další studie, které dokazují, že nadměrné požívaní některých minerálů a dalších doplňků může způsobit nedostatek jiných minerálů, protože mohou omezovat schopnost lidského těla vstřebávat je přirozenou cestou.

Na druhou stranu to ale rozhodně neznamená, že vitamínové doplňky jsou úplně zbytečné. I když studie vědců pod vedením Jenkinse není jediná, která poukázala na omezené využití vitamínů, její závěry se vztahují pouze na oblast kardiologie, která ale není jedinou a ani hlavní oblastí, ve které mají vitamíny prospívat.

Zejména ale stále existují lidé, kteří mají z různých důvodů nedostatečné vstřebávání vitamínů z potravy a kterým mohou vitamínové doplňky značně pomoci z nejrůznějšími potížemi. Pokud si ale myslíte, že vám několik veselých pilulek zaručí dlouhý a zdravý život, budete asi zklamání Doplňky stravy totiž jen těžko vynahradí pohyb a pestrou a zdravou stravu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky