Lidé si ničí vlastní těla. Čím si zpomalujeme metabolismus?

Pokud děláte tyto věci, sabotuje své vlastní úsilí udržet si štíhlou linii. Způsobují totiž zpomalení vašeho metabolismu. Máme proto pár rad, jak udržet váš metabolismus v tom správném rytmu.

Ilustrační fotografie
reklama

Odpoledne si uvědomíte, že jste běhen dne vypili málo vody

Váš metabolismus je souhrnem všech procesů v těle, které využívají energii - trávení, svalové kontrakce, vylučování tělesného odpadu atd. Hydratace hraje velkou roli ve většině těchto případů, pokud ne ve všech. Pokud jste dehydratováni, tyto procesy mohou zpomalit nebo začít pracovat na jiné než optimální úrovní, což může následně zpomalit váš metabolismus.

Dva jednoduché, ale účinné triky jak pít více nápojů: Nastavte si pravidelné upozornění na telefonu, abyste vstali a napili se. Nebo mějte na stole vždy položenou lahev s vodou jako vizuální připomínku.

Každý den vstáváte ve stejný čas, ale o víkendu si rádi přispíte

Jen jedna noc ztraceného spánku může podle nedávné studie v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism narušit cirkadiánní rytmy genů, které pomáhají udržet váš metabolismus v rychlém tempu.

Po cvičení se necítíte hladoví, tak nejíte

Správnou směs živin zkonzumovaná do jedné hodiny po skončení cvičení pomáhá svalům, aby se zotavily, což je nezbytné pro zvýšení svalové hmoty. Experti doporučují doplnit do těla palivo svačinou složenou z 10 až 15 gramů bílkovin a 15 gramů sacharidů.

Snídaně

Děláte správnou věc, když jíte ráno, protože pravidelně naplánovaná jídla udržují váš metabolismus v pohybu. Měli byste ale do své stravy přidat více bílkovin, které podporují růst svalové hmoty. Přidejte ke své snídani 20 gramů bílkovin, doporučuje mluvčí Akademie výživy a dietetiky Jessica Crandall.

Dáváte si kávu bez kofeinu

Kofein stimuluje váš centrální nervový systém. Odhaduje se, že pití kávy s obsahem kofeinu může zvýšit váš metabolismus o přibližně 15 procent až na 3 hodiny. Připočtěte to k dalším přínosům kávy pro zdraví - snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky, podpora kognitivních schopností a snížené riziko předčasné smrti. 

Témata: lidé | zdraví | ženy | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky