Jak přežít ve zdraví podzim: Čím posílit imunitu?

Pomalu přichází podzim a s ním i sychravé počasí. To často doprovází snížená imunita. Jak připravit svůj organismus na náročné období? Užitečné rady vám přináší Česká asociace pro speciální potraviny.

Ilustrační fotografie
reklama

V podzimním období spoustu z nás skolí chřipka či jiná onemocnění kvůli oslabené imunitě. Je důležité se na tento čas, který je pro náš organismus zátěží, dostatečně připravit. Jakých zásad se držet, na dostatek jakých vitaminů se soustředit a na co nezapomenout? Podzimních onemocnění se můžeme lehce vyvarovat, pokud budeme o své tělo dostatečně pečovat.

Na podzim trpí i naše pokožka. Abychom ji ochránili před chladným počasím, neměli bychom samozřejmě zapomínat na hydratační krémy. Vaše kůže také ocení dostatek zinku a vitaminy A, B2, B3, B6, B7, C, D a E. Zkusit můžete i potravinové doplňky určené přímo pro výživu kůže. Zabráníte tím zbytečnému popraskání a vysušování pokožky.

Na změnu počasí se můžete připravit i postupným otužováním, které vašemu tělu pomůže v několika ohledech. Zkuste si ráno dát rychlou studenou sprchu a vaše tělo se skvěle otuží. Mnohem rychleji si zvyknete na studené počasí a váš organismus bude posílený i vůči nemocem. Párkrát do měsíce můžete navíc navštívit saunu. Změna teplot i odplavení oxidantů z vašeho těla vás udrží čilými po celý podzim.

Lidské tělo potřebuje také dostatečný pohyb. Hýbejte se i na podzim. Nejenže budete výkonnější, ale čerstvý vzduch má blahodárný vliv na náš organismus. Pokud nestíháte například chodit běhat nebo vám počasí příliš nepřeje, vyměňte jízdu autem za kolo či podzimní procházku.

Imunitní systém potřebuje dostatečný přísun antioxidantů, především vitaminů E a C. Nezapomeňte konzumovat alespoň 500 g sezonní čerstvé zeleniny a ovoce denně, které vám přísun vitaminů a antioxidantů pokryjí. Skvěle vám v tomto ohledu poslouží například citrony, cibule, česnek či kysané zelí. Také výtažky z hlívy ústřičné, které můžete najít v některých doplňcích stravy, jsou výborným pomocníkem v chladném období.

V první řadě byste však neměli zapomínat na kvalitní odpočinek a spánek, který vaše tělo posílí ze všeho nejvíce.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky