Proniká vám při spánku do ložnice světlo z ulice? Hrozí vám vážná choroba, varují vědci

O kvalitě spánku rozhoduje několik faktorů. Podle japonských vědců je jedním z nich světlo. Právě jeho vliv zásadně rozhoduje o tom, zda se vzbudíme svěží a čerství, nebo zda budeme vypadat, jako bychom proflámovali celou noc.

Ilustrační fotografie
reklama

Studie z roku 2018, která byla zveřejněna v odborném magazínu American Journal of Epidemiology, ukazuje, že pokud jsme během spánku vystavěni světlu, může se zvyšovat riziko vzniku deprese a její příznaků - a to dokonce i při nočním osvětlení nízké intenzity. 

Odborníci už dlouhou dobu poukazují na to, že noční osvětlení je pro lidské tělo nepřirozené a narušuje tzv. cirkadiánní biologické rytmy. Rušivý efekt na mozek má i používání mobilních telefonů, tabletů nebo notebooků těsně před usínání.

Nově přišli experti ze zjištěním, že depresi podněcuje i velmi nízká intenzita světla, které může v noci do pokoje pronikat například mezi žaluziemi či závěsy. Nejzdravější volbou je proto spánek v úplné tmě bez rušivých vlivů, radí vědci.

Do výzkumu se zapojilo celkem 1108 účastníků, někteří ale byli kvůli depresivním symptomům vyřazeni ještě před testováním. Výsledky tak vycházejí z údajů od 863 starších lidí bez příznaků deprese, jejichž průměrný věk byl 71,45 roku.

Vědci jim blízko postelí umístili světelné měřiče. Zajímalo je, jak se intenzita světla v místnosti projeví na vyvolávání depresivních příznaků a na kvalitě spánku. Kromě kategorie intenzity světla vědci sledovali i to, zda testovaní lidé kouří, pijí alkohol nebo užívají nějaké léky. Zohledňovali také vysoký krevní tlak, diagnózu cukrovky a úroveň pohybové aktivity.

A co zjistili? Stačilo více než pět luxů světla během noci, aby se u účastníků výzkumu zvýšila míra depresivity. Pro představu - jeden lux odpovídá intenzitě světla z jedné svíčky ve vzdálenosti jednoho metru od člověka. Pět luxů odpovídá jasu z pouličního osvětlení, které v noci proniká do ložnice.

Lidé, jejichž ložnice nebyly dostatečně tmavé, obvykle chodívali spát dříve, ale paradoxně vstávali později než ti, kteří si ložnice zatemňovaly například závěsem. Současně se po spánku cítili méně svěží. Podle vědců může tento jev souviset s omezenými melatoninu - hormonu spánku, jehož hladina v těle stoupá se snižující se intenzitou světla. Z jeho deficitu lze vyvodit několik psychologické důsledky, například predispozici na depresi. 

Témata: spánek | lidé | věda | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky