Jak s klidem zvládnout podzimní stres?

Náročný návrat z dovolených do práce, případně do školy, který je spojen s návalem povinností a z toho plynoucím stresem, právě nastal. Navíc díky sychravému počasí a mizejícímu slunci je opravdu těžké si zachovat pozitivní náladu. Máme pro vás pár tipů, jak příchod podzimu zvládnout.

Ilustrační fotografie
reklama

Po zasloužené dovolené, odpočinku a letním počasí je příchod podzimu a návrat zpět do kanceláří a školních lavic nevítaným kontrastem. Spousta práce a povinností, které na nás opět čekají, mají často za následek stres, úzkosti a únavu. Navíc, když nám není nejlépe, je často ještě těžší sebrat síly a postavit se v klidu zpět na nohy. Začít však můžeme od maličkostí, které nám zlepší náladu, ocení je jak naše tělo, tak naše mysl, a my se budeme cítit lépe.

Dostatek spánku

Spánek je součástí každého našeho dne a jeho kvalita a délka má vliv na všechny naše činnosti. Nedostatek spánku se obvykle projevuje únavou, nervozitou, nevrlostí. Odpočiňte si a nechte si na spánek dostatek času. Čím dříve před půlnocí půjdete spát, tím bude kvalitnější.

Kvalitní strava

Naše tělo potřebuje zejména v tomto náročném přechodu na horší počasí dostatek vitamínů a minerálů. Přísun vitamínů a živin je velmi důležitý také pro duševní rovnováhu. Zahrňte do svého jídelníčku více ovoce, zeleniny a ořechů. Zejména vitamíny C a D skvěle působí proti úzkostem. Také aminokyselina L-tryptofan je zázrakem proti depresím. Krom toho, že pomáhá při usínání, odbourá agresi a podráždění. Je totiž zodpovědná za tvorbu melaninu, který se dále mění na serotonin, jehož hladina má vliv na naši náladu. L-tryptofan najdete v některých potravinách, případně jsou na trhu k dispozici různé přírodní doplňky stravy.

Pitný režim

Dostatek vody je důležitý po celý rok. Vypijte denně 2 litry vody, budete se cítit lépe. Vyhněte se však slazeným limonádám, kávě a hlavně alkoholu. Alkohol vaši situaci dlouhodobě nezlepší a jen vám bude navozovat negativní nálady.

Pohyb

Pokud už dlouho plánujete začít cvičit, teď je ten nejvyšší čas. S pohybem se ve vašem těle vyplavují endorfiny a zlepšuje se vám nálada. Sportovní vyžití samozřejmě docení i vaše tělo. Nezapomínejte na pravidelné procházky, případně se můžete projet na kole nebo si najít vlastní oblíbenou aktivitu. Denní světlo vám také udělá dobře.

Relaxujte

Období dovolených sice skončilo, ale o víkendu stále můžete vyrazit na výlet se známými či na nedělní procházku po městě. Nezapomínejte na sebe, zajděte si do sauny, na masáž, nebo třeba jen do kina či divadla. Často stačí přijít na jiné myšlenky a výsledky se projeví i na výkonnosti v práci.

Témata: lidé | podzim | zdraví | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky