Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde končí všechny vyhozené odpadky? Zachytává je děsivé místo na konci světa

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Napadlo vás někdy, kde končí veškerý vyhozený odpad? Pokud jej dáme do košů nebo popelnic, pak samozřejmě na skládce. Co se ale děje s odpadem, který vyhodíme jen tak do vody nebo do moře? Kam pluje a kde nakonec končí?

Naše planeta je kulatá a logicky tedy žádný konec ani začátek nemá. Pokud bychom ale přesto chtěli hovořit o konci světa, můžeme jím pojmenovat například Hendersonův ostrov, jedno z nejodlehlejších a nejvzdálenějších míst daleko od veškeré civilizace. To si alespoň odborníci mysleli, než na něj zavítali.

Hendersonův ostrov je malý skalnatý korálový ostrůvek ležící v Tichém oceánu. Ostrov o rozloze 37,3 km² je porostlý deštným pralesem, ale neobydlený, není na něm totiž žádná pramenitá voda.

Jedním z důvodů, proč lze právě toto místo nazvat koncem světa, je jeho odlehlost. Od nejbližšího osídleného místa je vzdálen více než 5000 kilometrů. To ale není jediné, v čem je unikátní.

Ostrov leží na konci obrovského víru mořských proudů v oblasti jižního Tichého oceánu. Prakticky tak zachycuje vše, co unesou oceánské vlny, a většina věcí skončí právě zde, při pobřeží tohoto ostrova. 

Ten, kdo ví, co se v mořích a oceánech nachází, už nyní asi tuší, co na ostrově odborníci, kteří na něj zavítali, objevili. Z ostrova se stala skládka, a rovnou ta největší na světě. Vědci zde totiž narazili na největší hustotu plastového odpadu, jakou kdy kdo viděl.

Podle agentury AP to odborníci uvedli ve studii zabývající se znečištěním oceánů a vlivem odpadu na mořské ekosystémy, kterou publikovali po více než tříletém výzkumu. Odhadují, že pláže ostrova pokrývá kolem 38 milionů kusů plastu s celkovou váhou přes 17 tun.

Autorka studie a výzkumná pracovnice Tasmánské univerzity Jennifer Laversová napočítala 671 kusů plastu na metr čtvereční. To činí nejvyšší hodnotu, jaká byla na světě zaznamenána, a z ostrova to dělá největší "přírodní" skládku odpadu, jaká kdy byla objevena.

Podle Laversové ale mohou být údaje o 17 tunách odpadů podhodnocené. Podle ní totiž výzkumní pracovníci dokázali počítat jen kousky větší než 2 milimetry a sondy byly pouštěny jen do hloubky 10 centimetrů. Ve skutečnosti tak může být na místě odpadků mnohem více.

Množství plastu, které končí v oceánech, je jedním z vážných problémů, o kterém se moc nemluví. Podle expertů přitom přibude každoročně na 300 milionů tun plastu a v moři skončí zhruba osm milionů tun. Ve všech světových oceánech může být nyní až 110 milionů tun plastového odpadu.

Témata:  Komunální odpad

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy