Kde končí všechny vyhozené odpadky? Zachytává je děsivé místo na konci světa

Napadlo vás někdy, kde končí veškerý vyhozený odpad? Pokud jej dáme do košů nebo popelnic, pak samozřejmě na skládce. Co se ale děje s odpadem, který vyhodíme jen tak do vody nebo do moře? Kam pluje a kde nakonec končí?

Ilustrační foto
reklama

Naše planeta je kulatá a logicky tedy žádný konec ani začátek nemá. Pokud bychom ale přesto chtěli hovořit o konci světa, můžeme jím pojmenovat například Hendersonův ostrov, jedno z nejodlehlejších a nejvzdálenějších míst daleko od veškeré civilizace. To si alespoň odborníci mysleli, než na něj zavítali.

Hendersonův ostrov je malý skalnatý korálový ostrůvek ležící v Tichém oceánu. Ostrov o rozloze 37,3 km² je porostlý deštným pralesem, ale neobydlený, není na něm totiž žádná pramenitá voda.

Jedním z důvodů, proč lze právě toto místo nazvat koncem světa, je jeho odlehlost. Od nejbližšího osídleného místa je vzdálen více než 5000 kilometrů. To ale není jediné, v čem je unikátní.

Ostrov leží na konci obrovského víru mořských proudů v oblasti jižního Tichého oceánu. Prakticky tak zachycuje vše, co unesou oceánské vlny, a většina věcí skončí právě zde, při pobřeží tohoto ostrova. 

Ten, kdo ví, co se v mořích a oceánech nachází, už nyní asi tuší, co na ostrově odborníci, kteří na něj zavítali, objevili. Z ostrova se stala skládka, a rovnou ta největší na světě. Vědci zde totiž narazili na největší hustotu plastového odpadu, jakou kdy kdo viděl.

Podle agentury AP to odborníci uvedli ve studii zabývající se znečištěním oceánů a vlivem odpadu na mořské ekosystémy, kterou publikovali po více než tříletém výzkumu. Odhadují, že pláže ostrova pokrývá kolem 38 milionů kusů plastu s celkovou váhou přes 17 tun.

Autorka studie a výzkumná pracovnice Tasmánské univerzity Jennifer Laversová napočítala 671 kusů plastu na metr čtvereční. To činí nejvyšší hodnotu, jaká byla na světě zaznamenána, a z ostrova to dělá největší "přírodní" skládku odpadu, jaká kdy byla objevena.

Podle Laversové ale mohou být údaje o 17 tunách odpadů podhodnocené. Podle ní totiž výzkumní pracovníci dokázali počítat jen kousky větší než 2 milimetry a sondy byly pouštěny jen do hloubky 10 centimetrů. Ve skutečnosti tak může být na místě odpadků mnohem více.

Množství plastu, které končí v oceánech, je jedním z vážných problémů, o kterém se moc nemluví. Podle expertů přitom přibude každoročně na 300 milionů tun plastu a v moři skončí zhruba osm milionů tun. Ve všech světových oceánech může být nyní až 110 milionů tun plastového odpadu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky