Co s tělem dokáže káva? Tyto účinky překvapily i vědce

Obecně se má za to, že nadměrné pití kávy není pro lidské tělo příliš dobré. Zvyšuje systolický i diastolický krevní tlak, i když jen mírně. Někteří lidé po konzumaci kávy cítí bušení srdce, třes a další spíše nepříjemné projevy. Jak ale ukazuje nová studie, nakonec by vám pití kávy mohlo dokonce prodloužit život.

Ilustrační fotografie
reklama

Káva by podle vědců mohla zabránit stárnutí našeho imunitního systému. A to je podle serveru The Independent docela zásadní informace vzhledem k tomu, že chronický zánět je spojen s 90 procenty všech nepřenosných chorob spojovaných se stárnutím.

Poslední studie naznačují, že chronický zánět přispívá k mnoha druhům rakoviny, demence, kardiovaskulárním onemocněním, Alzheimerově chorobě, osteoartritidě a depresi.

Příjem kofeinu je pak podle vědců spojen s nižší úrovní aktivace tohoto typu systémového zánětu. Stručně řečeno, pití kofeinu by vám mohlo pomoci žít déle.

V rámci studie imunologů ze Stanfordské univerzity, která byla publikována v odborném magazínu Nature Medicine, vědci provedli analýzu vzorků krve, které srovnali s lékařskými záznamy a rodinnou anamnézou.

Zjistili, že základní zánětlivý mechanismus spojený s chronickými chorobami s větší pravděpodobností začne působit, jakmile zestárnete. Studie také zjistila, že u starších lidí s nízkými hladinami tohoto typu zánětu byla osmkrát menší pravděpodobnost, že budou mít vysoký krevní tlak, než lidé s vysokou hladinou zánětu. Také měli osmkrát vyšší pravděpodobnost, že se některý z jejich blízkých příbuzných dožije věku nad 90 let.

Lidé s nízkou úrovní aktivace tohoto typu zánětu podle studie měli nejvyšší příjem kofeinu.

Také deník Daily Mail před nedávnem poukázal na několik studií, které tvrdí, že kofein obsažený v kávě snižuje riziko infarktu, chrání před demencí, a dokonce před rakovinou kůže, ale zároveň způsobuje úzkost, pálení žáhy a zhoršuje průběh menopauzy.

Mírná konzumace kávy může dle jedné ze studií snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby až o 20 procent. Odborníci to zaznamenali u těch lidí, kteří pili tři až šest šálků kávy denně. Kofein údajně udržuje mozkové buňky ve formě. Kofein a obsažené antioxidanty snižují pravděpodobnost zánětu v mozku, zpomalují stárnutí mozkových buněk a zvláště těch, které se nachází v oblastech mozku majících na starosti paměť.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky