Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tří nebo čtyřhvězdičkový? Poradíme, jak vybrat správný hotel

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Cestovní kanceláře nabízejí tisíce zájezdů a zájezdy i ubytování se liší podle různých označení, hvězdiček a podobně. Když se do toho ještě zamíchá stravování, člověk z toho může mít starý dobrý guláš. Jak to tedy s těmi hvězdičkami je?

Druhy ubytování

Pokud jedete na dovolenou, máte na výběr různé druhy ubytování. Každé má svá specifika a člověk může být skoro překvapený, když přijede a je tam něco jiného. Co bývá nejobvyklejší?

Hotel

Velká část turistů preferuje hotely. Ty mívají obvykle jednu centrální budovu a potom mohou mít nějaké vedlejší. Hotelové ubytování je obvykle nejkomfortnější, doprovází ho recepce, pokojová služba či hotelové zařízení (bar, restaurace, posilovna…).

Aparthotel

Jedná se o ubytování v apartmá, můžete však zároveň využívat určité hotelové služby, určitě recepce či bar. Služby mají nižší úroveň než v hotelu.

Vila

Vily jsou soukromější než hotely, obvykle jsou roztroušeny po pobřeží. Někdy si v nich můžete vařit, jinde vaří ubytovatel. V některých vilách máte možnost využívat některé hotelové služby.

Pension/apartmán

Jedná se o velmi účelné ubytování. Může tam být možnost vařit si, nebo ne. V apartmánu si obvykle můžete uložit potraviny do lednice a uvařit si, v pensionech to takhle nefunguje. Jídla se většinou podávají v hlavní jídelně.

Hvězdičky

Funkce takzvaných hvězdiček je poměrně jednoduchá – mají ohodnotit kvalitu ubytování. Bohužel však neexistuje nějaká jednotná klasifikace, takže ne vždy jsou stejně ohodnocené hotely stejně kvalitní. Hotely jsou obvykle členy skupin či organizací a díky tomu hvězdičky získávají. Hodnotí tedy organizace, ne jeden nezávislý orgán.

Protože se v různých zemích nároky liší, tříhvězdičkový hotel ve Francii bude asi vypadat jinak než tříhvězdičkový hotel v Egyptě. Hvězdičky tedy spíše fungují k porovnání toho, jak si určitý hotel stojí mezi hotely v té samé oblasti.

Základ - *

Jedná se o velmi jednoduché, pravděpodobně levné ubytování. Na pokoji teče studená vana, koupelna je na patře. Hygienické potřeby jsou k dispozici – tedy ručník a mýdlo. Kromě do pokoje má host přístup do společenské místnosti.

Turistická třída - **

Toto ubytování je stále poměrně levné, ovšem součástí pokoje by měla být koupelna a WC. Součástí pokoje by měl být stůl a posezení, nápojové sklo či lampička. Pití by mělo být k zakoupení na recepci.

Standard - ***

Jedná se o standard. V pokoji by měla být skříň, ručníky, osušky a zrcadlo. Součástí je nápojové sklo, ne nutně doprovázené minibarem, a také televize. Standard by již rozhodně měl mít hotelovou restauraci.

Může být nabízena pokojová služba. Hotely často nabízí parking, fitness centrum či bazén.

První třída - ****

Jedná se o poměrně veliké hotely, které jsou formálně laděné a jejich recepce je poměrně luxusní. Nabízí hotelového poslíčka. Často se nachází blízko turistických atrakcí, nákupních center či restaurací.

Nabízí kvalitně vybavené pokoje, hotelovou restauraci a denní pokojovou službu. Často zde funguje parking, concierge (zaměstnanec, který dokáže zařídit pro hosta rezervace, sehnat lístky do divadla a podobně), fitness centrum a bazén nebo dva.

Luxury - *****

Nejvyšší kvalita – jedná se o luxusní hotely. Obvykle jsou mířené pro náročné klienty s nadstandardními požadavky. Na pokoji obvykle najdete kromě osušek i župan, fén, jídelní servis… V hotelu jsou dvě i více restaurací, hotelový bar. Pokojová služba funguje non-stop.

Hotel nabízí možnosti wellness, někdy i kadeřníka, manikúru a pedikúru či fitness centra. Součástí pokoje jsou kromě televize i hudební a DVD přehrávače, vany s vířivkou nebo jiné. Concierge funguje většinu dne.

Stravování

Při výběru je dobré zaměřit se i na stravování. Mohli byste být nemile překvapeni, až byste vyrazili na večeři a zjistili, že pro vás není.

Snídaně

Ranní jídla se dělí na kontinentální servírovanou a bufetovou snídani. Součástí kontinentální je pečivo, máslo, džem, čaj, káva nebo džus. U rozšířené si můžete poručit i tmavé pečivo, vejce, salám či sýr.

Bufetová snídaně funguje na systému švédských stolů, kdy si naložíte, na co máte chuť. Nabízí se slané i sladké pečivo, můžete si dát vejce na několik způsobů, jogurt, cornflakes, párky či ovoce. Rozmanitost bufetu udává kvalita hotelu.

Polopenze

Součástí polopenze jsou snídaně a večeře. Zatímco u snídaně jsou zahrnuty i nápoje, k večeři si je obvykle musíte dokoupit sami. Existuje možnost polopenze včetně nápojů, kdy je součástí večeře i nápoj.

Plná penze

Zaplaceno máte snídani, oběd i večeře. Zahrnuty jsou i nápoje. Jíst můžete z nabídky několika jídlem, stylem bufetu a nebo À la carte, kdy si můžete vybrat z jídelního lístku.

All inclusive

Snídaně, oběd a večeře, navíc si můžete dát i dopolední a odpolední „svačinu“. Součástí bývají alkoholické i nealkoholické nápoje. Záleží podle úrovně a kategorie hotelu. Jinak funguje all inclusive v Egyptě a jinak v Chorvatsku.

Cestovní kanceláře obvykle v katalogu popisují, co všechno do all inclusive patří. V některých hotelech nabízí i lehátko a slunečník. Někde můžete jíst a pít téměř 24 hodin denně, jinde dostanete jen jeden drink.

Témata:  hotely dovolená

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy