Těžké návraty z dovolené do práce? Čtyři způsoby, jak se smířit s realitou

Návrat do práce z prosluněné dovolené nemusí být vůbec obtížný. Stohy e-mailů , špinavého prádla a povinností vás sice můžou zasypat stresem, pokud si ale vše pečlivě naplánujete ještě před odjezdem na dovolenou, i těmto nepříjemnostem se můžete vyhnout. Přečtěte si návod, co vše je k tomu potřeba.

Ilustrační fotografie
reklama

Je vám po návratu z dovolené povědomá myšlenka, že byste se na ní ihned vrátili? V životě už to napadlo asi každého zaměstnance. Návrat do reality a denní pracovní rutiny může být až zničující. Ale přeci jen existují způsoby, jak lze přechod usnadnit. Píše o tom světový server Health. 

Psycholožka Jaime Kurtzová z James Madison University a autorka publikace "Šťastný cestovatel: Nezabalená tajemství pro lepší dovolené" zná návod, jak na to.  

Naplánujte si hladký návrat už před odjezdem

Než se vydáte ze svého města na vytouženou dovolenou, zkuste dokončit všechny projekty, na kterých pracujete, a delegujte některé další důležité úkoly na kolegy. Službu jim oplatíte, až budou na dovolenou potřebovat oni. "Zbavte se rozdělané práce ještě před odjezdem, abyste se nevrátili zpět k nedokončeným úkolům, které sehromadí," říká Kurtzová. Nezapomeňte zapnout automatickou odpověď "mimo kancelář", dodává, zároveň ale svůj e-mail pravidelně kontrolujte.Jen tak si uděláte čas prohrabat se emailovou schránkou, až se vrátíte.

Vraťte se brzy!

"Vždy existuje pokušení prodloužit cestu tak dlouho, jak je to možné, a tak trochu z ní vymačkat co možná nejvíc," domnívá se Kurtzová. Není to ale nejlepší nápad. "Pokud se vrátíte domů a musíte okamžitě jít do práce hned další den, relaxační výhody dovolené jsou do značné míry ztraceny," dodává. Nejlepší je nechat si alespoň jeden dva dny přechodné doby. Nebo jde-li o krátký výlet, přijeďte domů pozdě odpoledne spíše než pozdě v noci.

"Popřemýšlejte po příjezdu domů o tom, co vše musíte udělat a vyhraďte si na to čas," radí psycholožka. "Mám ráda, když je čas na rozbalení, praní prádla, nakupování v obchodě a tak nějak to dodává pocit, že jsem připravená vrátit se do reálného života jako organizovaná a klidná osoba."

Rozvolněte si svůj denní rozvrh

Vstává po páté a v šest být ve fitku je jistě záslužné. Podle Kurtzové je ale lepší první pracovní dny po dovolené trochu zvolnit. Snažte se udržet kalendář tak, že nebudete mít hned po návratu všechny dny zabrané desítkami schůzek. Cílem je, aby přechod byl klidný a pozvolný. "Nechcete se vrátit zpět a mít na mysli milión věcí. To může být pro lidský systém dosti šokující."

Stanovte si něco, na co se můžete těšit

"Ano, do práce se sice vrátit musíte, možná je ale dobré si naplánovat večeři nebo sklenku se známým první večer po práci," říká Kurtzová. Nebo si naplánujte aktivitu, kterou milujete, jako například sledování západu slunce se svým psem. Tímto způsobem se pomalu vrátíte zpět do reality a nebudete se cítit tak zbědovaně. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky