Jsou vysoušeče rukou opravdu nejhygieničtější, jak se tvrdí?

Jaké předměty jsou největším nosičem bakterií a virů? Na tuto otázku odpověděl Jan Boháček, viceprezident a ředitel společnosti Ecolab pro region střední a východní Evropy.

Hygiena, čistota
reklama

Jaké předměty v domácnosti jsou největším nosičem bakterií a virů?

Obecně platí, že vlhkost a teplo vytváří dokonalé prostředí pro růst bakterií. Z toho důvodu sprchové závěsy, houbičky na mytí nádobí a prkénka na krájení patří mezi nejznečištěnější objekty v domácnostech. Hned druhé místo zaujímají klíče od domu, peníze a mobilní telefony. Jsou to tedy věci, které často držíme v rukou.

Na jakých dalších místech mimo domov se skýtá nebezpečí?

Bezesporu v prostředcích veřejné dopravy. Madla, kterých se denně dotkne velké množství lidí, představují živnou půdu pro šíření rozličných druhů bakterií a virů. Podle Světové zdravotnické organizace jsou dvěma nejefektivnějšími prostředky k boji proti mikroorganismům antibakteriální mýdla a sanitizéry. Pro osobní potřebu jsou pak velice praktické dezinfekční gely, které se skvěle hodí v případech, kdy není možné umýt ruce běžným mýdlem a vodou.

Často si lidé otevírají dveře loktem na veřejných toaletách, aby si neušpinili ruce po umytí. Má to nějaké opodstatnění?

Je pravda, že se na povrchu dveří, které nejsou pravidelně čištěny, objevují některé škodlivé bakterie a viry. Lidé by se však styku s těmito bakteriemi neměli přehnaně bránit. Množství bakterií na dveřních klikách zřídka přesahuje hodnotu potřebnou k přenosu infekce. Náš imunitní systém si tak dokáže s takovým množstvím bakterií účinně poradit.

Jsou vysoušeče rukou opravdu nejhygieničtější, jak se tvrdí?

Moderní senzorové ruční sušiče nejsou z hlediska dodržení maximální čistoty optimální. Mohou totiž být kontaminovány, jelikož se nejčastěji nachází ve stejné místnosti s toaletou. V takovém případě bude horký vzduch sloužit jako roznašeč bakterií, který je přemístí přímo na naše ruce. Nejlepší způsob sušení rukou je použití jednorázových papírových ručníků. Jejich uskladnění je vysoce hygienické a při jejich používání nedochází ke kontaktu s jinými lidmi.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky