Blesky ničí Čechům drahé domácí spotřebiče. Ochrana elektroniky přitom stojí jen pár korun

Údery blesku způsobí v Česku ročně majetkové škody za 127 milionů korun, jak vyplývá ze statistik pojišťoven. Vedle jiného majetku jsou ohrožené také veškeré domácí spotřebiče – od počítačů, televizorů až po zabezpečovací systémy či pračky. Lidé neváhají investovat desítky tisíc do nejnovějších technologií, ale na přepěťovou ochranu za pár korun zapomenou. Přitom i jediný výboj v blízkosti systému elektrického napájení může zničit veškerou domácí elektroniku a způsobit značné finanční škody.

Ilustrační fotografie
reklama

Hromosvod neochrání před všemi důsledky blesku

„Možná již máte opatření k ochraně proti blesku a myslíte si, že to stačí. Ano. Hromosvod ochrání váš domov před požárem v důsledku přímého úderu. Ale nezastaví průchod škodlivého nárazového proudu vaším domovem. Přitom i jediná přepěťová ochrana nainstalovaná v hlavní rozvodné skříni ochrání každé elektronické zařízení ve vašem domě. Tato ochrana je navíc jediným zařízením, které může zabránit průchodu vysokých nárazových proudů elektrickým vedením,“ říká Petr Bohušík ze Schneider Electric, specialita na přepěťové ochrany.

Přepěťové ochrany pro nejcitlivější spotřebiče

Prodlužovačky s integrovanou přepěťovou ochranou poskytují další úroveň ochrany v těsné blízkosti vašich citlivých zařízení. Tomuto řešení ale musí předcházet ochrana instalace v rozvaděči.  „Pokud žijete v oblasti, kde se blesky vyskytují často, místní stavební předpisy a pojištění domácnosti mohou mít zvláštní požadavky na instalaci ochrany proti přepětí. Poraďte se se svým elektrikářem a zástupcem pojišťovny, abyste zjistili, zda váš domov potřebuje přepěťové ochrany,“ uzavírá Petr Bohušík ze Schneider Electric.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky