Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zprávy o premiérově demisi poslaly japonské akcie prudce dolů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Japonské akcie dnes výrazně oslabily, dolů je poslaly zprávy, že premiér Šinzó Abe se chystá rezignovat. Hlavní index tak smazal zisky, které měl na začátku obchodování, a vykázal největší propad za téměř měsíc. Odchodem Abeho podle agentury Reuters končí nejen stabilní vláda nejdéle sloužícího japonského premiéra, ale i její ekonomický program zvaný Abenomics, který se vyznačoval směsí agresivních měnových a fiskálních stimulů.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v první reakci na zprávy o premiérově demisi odepsal až o 2,65 procenta. Obchodování nakonec uzavřel poklesem o 1,41 procenta na 22.882,65 bodu.

Abe se rozhodl postu po téměř osmi letech vzdát ze zdravotních důvodů, roky se potýká s chronickým onemocněním střevní sliznice.

"Japonským akciím obvykle svědčí dlouhotrvající a stabilní vlády, což platí zejména v případě Abeho. Zahraniční investoři by se také mohli obávat, jaký bude vztah vlády a japonské centrální banky," řekl analytik Takotoši Itošima ze společnosti Pictet Asset Management. Index tokijské burzy teď podle něj zamíří k hodnotě kolem 21.000 bodů.

Agresivní stimuly Abeho vlády a blízká spolupráce s centrální bankou japonským akcií svědčily. Hlavní index v roce 2018 vystoupil na maximum za 27 let.

"Trh se nyní trochu vzchopil, já si ale myslím, že bychom měli být před začátkem příštího týdne obezřetní," poznamenal analytik Šingo Ide z organizace NLI Research Institute. "Ať už ho nahradí kdokoli, získat silnou podporu nebude snadné a politická nejistota patrně trh negativně ovlivní," dodal.

Témata:  Japonsko akcie ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy