Zprávy o premiérově demisi poslaly japonské akcie prudce dolů

Japonské akcie dnes výrazně oslabily, dolů je poslaly zprávy, že premiér Šinzó Abe se chystá rezignovat. Hlavní index tak smazal zisky, které měl na začátku obchodování, a vykázal největší propad za téměř měsíc. Odchodem Abeho podle agentury Reuters končí nejen stabilní vláda nejdéle sloužícího japonského premiéra, ale i její ekonomický program zvaný Abenomics, který se vyznačoval směsí agresivních měnových a fiskálních stimulů.

Ilustrační foto
reklama

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v první reakci na zprávy o premiérově demisi odepsal až o 2,65 procenta. Obchodování nakonec uzavřel poklesem o 1,41 procenta na 22.882,65 bodu.

Abe se rozhodl postu po téměř osmi letech vzdát ze zdravotních důvodů, roky se potýká s chronickým onemocněním střevní sliznice.

"Japonským akciím obvykle svědčí dlouhotrvající a stabilní vlády, což platí zejména v případě Abeho. Zahraniční investoři by se také mohli obávat, jaký bude vztah vlády a japonské centrální banky," řekl analytik Takotoši Itošima ze společnosti Pictet Asset Management. Index tokijské burzy teď podle něj zamíří k hodnotě kolem 21.000 bodů.

Agresivní stimuly Abeho vlády a blízká spolupráce s centrální bankou japonským akcií svědčily. Hlavní index v roce 2018 vystoupil na maximum za 27 let.

"Trh se nyní trochu vzchopil, já si ale myslím, že bychom měli být před začátkem příštího týdne obezřetní," poznamenal analytik Šingo Ide z organizace NLI Research Institute. "Ať už ho nahradí kdokoli, získat silnou podporu nebude snadné a politická nejistota patrně trh negativně ovlivní," dodal.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky