Zdražování pohonných hmot nabírá na obrátkách, hrozí ropa za 100 dolarů za barel. Jedinou úlevou je Polsko, benzín je hned za hranicemi levnější o osm korun na litr

Komentář Lukáše Kovandy: Zdražování pohonných hmot v ČR nabírá na obrátkách. V uplynulém týdnu zdražily jak benzín, tak nafta o více než dvacet haléřů na litr. V rozsahu kolem dvaceti haléřů na litr zdraží i v příštích sedmi dnech. Navzdory sílící koruně. Ta se včera ocitla ne své nejsilnější úrovni vůči euru od září 2011, když poprvé od té do by prolomila psychologickou hranici 24,20 koruny za euro. Jak benzín, tak nafta jsou nyní v Česku ale nejdražší od poloviny loňského prosince.

Ilustrační fotografie
reklama

Koruna letos posiluje i vůči dolaru, v němž se ropa obchoduje, a to o přibližně dvě procenta. Nikoli však na mnohaleté rekordy jako v případě kursu vůči euru. Každopádně její zpevňování vůči dolaru i tak tlumí efekt zdražující ropy na světových trzích.  

Cena ropy Brent stoupla v pátek minulý týden až na 91,70 dolarů za barel, tedy nejvýše od roku 2014. Nyní se její cena stále drží kolem úrovně 90 dolarů za barel. Klíčoví světoví tradiční těžaři v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem, označovaní jako OPEC+, se včera dohodli na navýšení těžby. Trh však nyní čeká, zda závazkům dostojí. Například Rusko poslední dobou dodává ropy méně, než by odpovídalo jeho závazku. Nelze tak vyloučit zdražení ropy až k úrovni sto dolarů za barel již v poměrně blízké době. Růst cen ropy podporuje navíc hrozba ruské invaze na Ukrajinu, jež by potenciálně ochromila ruské dodávky ropy, ale také pokračující vstupy dronů jemenských povstalců do vzdušného prostoru Spojených arabských emirátů a jejich potenciální útok. Povstalce podporuje Írán.

Pohonné hmoty v příštích sedmi dnech zdraží nejen v ČR, ale také v okolních zemích. S výjimkou Polska. Tam by mohly dále zlevňovat vlivem snížení DPH z pohonných hmot z 23 na osm procent, k němuž došlo s počátkem února. Pomáhá navíc historicky rekordně silná úroveň koruny vůči polskému zlotému. Takže zatímco na české straně hranic se třeba benzín prodává za 36,50 koruny za litr, hned za hranicemi jej v Polsku lze pořídit v přepočtu například za 28,70 koruny za litr. O takřka osm korun na litr levněji. Tento rozdíl by se mohl v příštích dnech a týdnech ještě zvýšit. Koruna totiž vůči zlotému pravděpodobně ještě o něco posílí, zatímco čerpací stanice v Polsku ještě výrazněji promítnou snížení DPH do cen pohonných hmot.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky