Zaměstnavatelé vyzývají vládu k podpoře v boji proti koronaviru

Zaměstnavatelé vyzývají vládu, aby podniky podpořila při zvyšování bezpečnosti proti šíření nemoci covid-19 na pracovištích. Měla by hradit testování zaměstnanců, dočasně kompenzovat firemní náklady za první dny nemoci zaměstnanců a liberalizovat pracovní trh. Vyplývá to z dnešního společného prohlášení Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) a Svazu průmyslu a dopravy.

Ilustrační fotografie
reklama

Obě organizace zrevidovaly pro zaměstnavatele souhrn hygienických doporučení, aby mohli zajistit svým zaměstnancům na pracovištích maximální bezpečí. Nákaza pracovníků a karantény podle organizací oslabují činnost a výkonnost firem, které pak nemohou dodržovat smluvní termíny, hrozí jim sankce ze smluv a zbývající zaměstnanci v provozech jsou přetížení.

"Pokoušíme se ukázat praktické příklady, jak nákazu zastavit ve firmách a tím si ušetřit daleko větší náklady, které je čekají při řešení omezení provozů nebo s protahováním ekonomické krize. Jsme si vědomi toho, že nyní se prakticky hraje o každý den," uvedl místopředseda představenstva AMSP a majitel rodinné firmy Liko-s ve Slavkově Libor Musil.

Svaz průmyslu také sestavil první verzi hygienického manuálu ve spolupráci se svými členy. "Inspirovali jsme se třeba precizními pravidly, jaká mají ve Škoda Auto, kde zavedli 82 opatření. Naši členové soubor doporučení do svých firem v maximální míře už zavedli. Nyní jsme manuál ve spolupráci s AMSP zrevidovali a doplnili o další doporučení, jako je používání eRoušky a další," doplnil člen představenstva svazu Miroslav Palát.

Hygienická opatření 2.0 jsou podle něho soupisem aktivit prověřených praxí ve firmách po dobu šíření nákazy. Zkušenosti byly čerpány z provozů jak nadnárodních korporátů, tak českých malých a středních firem a živností. Provozem bylo vyzkoušeno, že uvedená opatření stála v období duben až říjen 2020 podle velikosti firmy částku 6000 Kč až 10.000 Kč na jednoho zaměstnance. Pro mnoho firem jsou tyto náklady vysoké, ale je třeba je porovnávat se ztrátami způsobenými šířením viru mezi pracovníky, připomínají svazy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky