Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Prahy na Island: Přímá letecká linka zahájí provoz příští týden

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Islandský národní dopravce Icelandair ve čtvrtek 1. června zahájí provoz přímé linky mezi Prahou a Reykjavíkem. Létat bude čtyřikrát týdně, zlepší také letecké spojení se Spojenými státy či Grónskem. Na linku nasadí letadlo Boeing 737 MAX s kapacitou 160 osob. Letiště Praha o tom dnes informovalo ČTK.

Dopravce bude z Prahy létat každé úterý, čtvrtek, pátek a neděli. Linka bude v provozu i na podzim a v zimě po skončení letního letového řádu.

Podle ředitele leteckého obchodu Letiště Praha Jaroslava Filipa nové přímé spojení podpoří nejen cestovní ruch na Island, ale také další možnost přestupu do dalších destinací v Severní Americe. S jedním přestupem se cestující dostanou například do Bostonu, Chicaga, Denveru či Montrealu. Mimo to také zlepší dostupnost Grónska či Aljašky.

"Je to poprvé, co nabízíme pravidelné lety do Prahy, a vidíme velké příležitosti v pohodlných přestupech na naše lety do a ze Severní Ameriky. Můžeme tak zvýšit propojení mezi oběma trhy a zároveň propojit obyvatele Islandu a Prahy," řekl v listopadu při představení nové linky generální ředitel společnosti Icelandair Bogi Nils Bogason.

Podle ředitele portálu Letuška.cz Josefa Trejbala o cesty na Island roste zájem dlouhodobě. "A nyní, když bude velmi pohodlné na Island cestovat, lze očekávat další nárůst poptávky po letenkách tam," dodal.

Z Letiště Praha se během letního letového řádu, který bude platit do konce října, létá do 152 destinací přímou linkou. Přibyly nové přímé linky do Gdaňsku, Bilbaa či Dubrovníku, od května funguje opět přímé spojení mezi Prahou a New Yorkem.

Letiště Praha letos cílí na odbavení 13,5 milionu cestujících, řekl nedávno ředitel Jiří Pos. V minulém roce letiště odbavilo 10,7 milionu cestujících, což však bylo stále pod úrovní čísel z roku 2019. Tehdy pražské letiště odbavilo 17,8 milionu pasažérů. S návratem k těmto číslům letiště počítá v roce 2026.

Témata:  Praha Island Cestování

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.