Washington uvalil sankce na ruskou centrální banku, odstřihl ji od aktiv v USA

Americká vláda dnes uvedla do praxe avizované sankce proti ruské centrální bance. S okamžitou platností zakazuje Američanům veškeré transakce jak s ruskou centrální bankou, tak s ruským ministerstvem financí a s ruským státním investičním fondem. Kromě toho uvalilo sankce na Ruský fond přímých investic (RDIF).

USA, ilustrační fotografie
reklama

V tiskové zprávě to dnes oznámilo americké ministerstvo financí.

Podle ministryně Janet Yellenové tato bezprecedentní opatření směřují na finanční prostředky, které Moskva potřebuje k financování války na Ukrajině.

Americký vládní činitel podle agentury Reuters uvedl, že kroky mimo jiné "odstraňují pojistku" v podobě ruských rezerv. Ty jsou v objemu 630 miliard dolarů (14,1 bilionu Kč) a patří k nejvyšším na světě.

"Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC) při ministerstvu financí Spojených států dnes zakázal osobám ze Spojených států provádět transakce s centrální bankou Ruské federace, se státním investičním fondem Ruské federace a s ministerstvem financí Ruské federace. Toto opatření v podstatě ochromí jakákoliv aktiva centrální banky Ruské federace držená ve Spojených státech nebo americkými osobami, ať už jsou kdekoli," uvádí ministerstvo financí.

Oznámený krok představuje další eskalaci ekonomických sankcí Západu uvalených na Rusko za jeho rozhodnutí vojensky napadnout Ukrajinu. Podle deníku Financial Times je postup proti ruské centrální bance, avizovaný Spojenými státy a jejich partnery v sobotu, zatím nejsilnějším nástrojem nasazeným ve snaze izolovat Rusko a oslabit jeho ekonomiku. Devizové rezervy označuje list za pilíř ekonomické síly Ruska. Zablokování přístupu k nim by podle něj státu výrazně zkomplikovalo ochranu hodnoty rublu.

"Kromě toho... OFAC uvalil sankce na klíčový ruský fond, a to Ruský fond přímých investic (RDIF)... a na jeho výkonného ředitele Kirilla Dmitrijeva, což je známý Putinův spojenec," pokračuje prohlášení americké vlády. "Nedávno sankcionovaný ruský prezident Vladimir Putin a jeho okruh nejbližších kumpánů dlouho na RDIF a Dmitrijeva spoléhají, pokud jde o shromažďování peněz v zahraničí, včetně Spojených států," uvádí ministerstvo financí.

"Bezprecedentní kroky, které dnes podnikáme, výrazně oslabí schopnost Ruska používat aktiva k financování svých destabilizujících aktivit a cílí na prostředky, na něž Putin a jeho okruh nejbližších spoléhají při podpoře jeho invaze na Ukrajinu," uvedla ministryně Yellenová.

Témata: USA | Rusko | sankce | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky