Vláda schválila zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard korun

Vláda dnes schválila kvůli dopadům šíření koronaviru zvýšení schodku státního rozpočtu v letošním roce na 500 miliard korun.

Alena Schillerová
reklama

Informovalo o tom ministerstvo financí. Vláda tak schválila zvýšení schodku již potřetí od propuknutí pandemie. Před šířením koronaviru byl schodek rozpočtu pro letošní rok naplánován na 40 miliard korun. Sněmovna by měla rozpočet projednat ve stavu legislativní nouze 16. června.

"Jsem přesvědčena, že je to poslední novela zákona o státním rozpočtu pro letošní rok," uvedla ministryně Alena Schillerová (za ANO). Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

Letos ke konci května rozpočet vykázal schodek 157,4 miliardy korun. Kvůli dopadům šíření koronaviru a přijatým opatřením totiž klesají příjmy státu, zatímco výdaje výrazně rostou.

MF tak v novém návrhu počítá s celkovými příjmy rozpočtu 1,365 bilionu korun a s výdaji 1,865 bilionu korun. Podle Schillerové tak již MF snížilo odhad příjmů proti odhadům z počátku roku o 213,3 miliardy korun a odhady výdajů navýšilo o 246,7 miliardy korun.

Státní dluh by se tak měl ke konci letošního roku podle MF kvůli vyššímu schodku zvýšit o 481,1 miliardy korun, tedy na zhruba 2,1 bilionu korun. Ke konci loňska byl totiž státní dluh 1,64 bilionu korun. Zbylá část 500miliardového deficitu za 18,87 miliardy korun bude podle MF financována ze státních finančních aktiv.

"V rozpočtu si vytváříme prostor 136 miliard korun ve vládní rozpočtové rezervě, ale skutečně nevíme, jak budou vypadat dále jednotlivé programy a také chceme masivně investovat," uvedla dále ministryně. Upozornila, že po poslední novele zákona o státním rozpočtu bylo v rezervě 78,8 miliardy korun a nyní je v ní aktuálně 100 milionů korun. Z rezervy vláda vyplácí podpůrné programy i například nákupy materiálu a ochranných prostředků. Financovat těmito penězi chce také ale dotační tituly pro kraje a obce nebo opravy silnic druhé a třetí třídy nebo zvýšení investic Státního fondu dopravní infrastruktury.

Schillerová zároveň odmítla navýšit příjmy rozpočtu zvyšováním daní nebo provádět úsporná opatření. Daňové příjmy rozpočtu by přitom proti původním plánům měly být letos nižší o 43,8 miliardy korun. Stejně tak podle ní nelze v současné době řešit s jednotlivými ministerstvy úspory nebo nespotřebované výdaje. "V tuto chvíli není prostor a čas hledat s kolegy prostor pro úspory v jejich kapitolách. Kolegové sdělili, že nespotřebované výdaje utratí," uvedla ministryně.

Ministerstvo plánuje většinu schodku uhradit vydáváním státních dluhopisů, o které mají investoři v posledních měsících velký zájem. Úřad si takto už zajistil například pokrytí všech korunových splátek dluhopisů splatných v letošním roce i dříve plánovaný schodek 300 miliard korun.

Ekonomové se přitom neshodnou, zda půlbilionový schodek rozpočtu je nebo není problémem pro ekonomiku. Podle některých by takto vysoký schodek nemusel být problém, pokud půjde o jednorázovou záležitost a peníze budou využity především na pomoc ekonomice. Podle dalších je však takto vysoký schodek selháním Schillerové, protože je jediná, která je schopna neomezené zadlužování země zarazit. Rozpory rovněž panují v tom, zda je takto vysokým deficitem ohroženo vnímání Česka zahraničními investory i ratingové hodnocení.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky