Vláda musí pomoci rychle, jinak hrozí propouštění, říkají restauratéři

Nová opatření přináší pro gastronomii kritickou situaci. Bez rychlé vládní pomoci hrozí masivní propouštění, sdělil dnes ČTK Luboš Kastner z Asociace malých a a středních podniků ČR. Restaurace, kavárny a bary jsou jednoznačně největšími poraženými pandemie. Ohrožena je budoucnost českého způsobu života, řekl ČTK Igor Třeslín, ředitel společnosti Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy.

Ilustrační fotografie
reklama

"Už v uplynulých týdnech se v souvislosti se zaváděním krizových opatření propadla návštěvnost gastronomických provozů na polovinu. Za současné situace musí vláda navrhnout a schválit záchranný balíček kompenzací pro provozovatele gastronomických zařízení, kteří potřebují platit své zaměstnance, nájmy a další náklady. Pokud nepřijde rychlá pomoc, hrozí masivní propouštění a ukončování provozu hospod a restaurací," uvedl Kastner, který je zároveň spolumajitelem skupiny Hospodska.

Asociace již před zpřísněním odhadovala, že bez státní pomoci zánik 40.000 pracovních míst. Propad tržeb veřejného stravování by mohl v meziročním srovnání letos dosáhnout 60 miliard korun. Podle katastrofického scénáře by však mohl být až 80 miliard korun. Nejvíce zasažené jsou bary a kluby, místně největší propad eviduje Praha, dodala v minulém týdnu publikovaná analýzy společnosti Data Servis pro Asociaci hotelů a restaurací ČR.

Podniky, které nezavřely a přežily první vlnu epidemie podle Třeslína začnou nyní ve velkém řešit obrovské existenční problémy. "Přitom tento sektor dostal pouze minimální kompenzace. Mám velkou obavu o budoucnost českého způsobu života, do kterého restaurace neodmyslitelně patří," uvedl.

Restaurace, bary a kluby budou muset být od středy do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu, úplně uzavřeny. Na twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že restaurace budou moci vydávat jídlo s sebou. Teprve od pátku přitom musejí restaurace zavírat ve 20:00.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky