Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V režimu DPI u ČEZ zůstává 4500 klientů, na změnu jim zbývají tři týdny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V záchranném režimu dodavatele poslední instance (DPI) u polostátní společnosti ČEZ nadále zůstává asi 4500 bývalých klientů společností Bohemia Energy a Kolibřík Energie. Režim DPI ale pro klienty Bohemia Energy skončí 14. dubna, pro klienty Kolibřík Energie o pět dní později. Pokud neuzavřou včas standardní smlouvu o dodávkách elektřiny, hrozí jim po uplynutí lhůty neoprávněný odběr a následné odpojení. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČEZ Alice Horáková.

V těchto dnech podle ní proto ČEZ ještě naposledy tyto klienty obesílá informačními dopisy, pokouší se je dostihnout telefonicky nebo osobně přímo na adrese odběrného místa. Cílem je co nejvíce klientů přesvědčit, aby režim DPI urychleně opustili.

"Podařilo se nám z režimu DPI převést drtivou většinu všech bývalých zákazníků skupiny Bohemia Energy a Kolibřík. Posledních několik tisíc lidí ale na naše opakované výzvy doposud nereagovalo. Proto ještě jednou napínáme veškeré síly k tomu, abychom je přesvědčili k přechodu na standardní smlouvu. Spolupracujeme v této oblasti i s ministerstvem práce a sociálních věcí a s úřadem práce. Naším společným cílem je těmto lidem pomoci přejít na standardní smlouvu a zabránit tak tomu, aby jim byly přerušeny dodávky elektřiny," uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Novou smlouvu lze uzavřít přímo na pobočce nebo telefonní lince dodavatele poslední instance, u kterého jsou odběratelé evidováni. V případě ČEZ mohou lidé zajít na kteroukoliv ze zhruba 80 poboček po celé České republice nebo zavolat na bezplatnou ČEZ DPI linku 800 111 700. Je také možné uzavřít smlouvu on-line prostřednictvím jednoduchého formuláře, který také najdou na hlavní stránce webu ČEZ www.cez.cz/cs/dpi.

ČEZ nabízí zákazníkům v režimu DPI možnost rozložit si nedoplatek do menších částek a uhradit ho postupně během až deseti následujících měsíců. Zatím ČEZ Prodej poskytnul splátkové kalendáře více než 3700 zájemcům.

Kvůli extrémnímu růstu cen energií na velkoobchodních trzích skončila v Česku od loňského podzimu už zhruba dvacítka dodavatelů. Největší z nich, skupina Bohemia Energy, ukončila činnost v polovině října. Měla asi 900.000 zákazníků. ČEZ v důsledku pádu řady dodavatelů postupně převzal do režimu DPI téměř 383.000 odběrných míst elektřiny.

Témata:  elektřina

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy