V květnu více podnikatelů živnost přerušilo, než vzniklo nových

V květnu začalo v Česku podnikat 5008 živnostníků, zatímco 5837 jich své podnikání přerušilo a 1710 svoji živnost trvale ukončilo. Počet nových podnikatelů byl o šest procent vyšší než v květnu loňského roku, zatímco počet přerušených živností se zvýšil o 56 procent. Naopak počet lidí, kteří svoji živnost ukončili, se meziročně snížil. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

Ilustrační fotografie
reklama

"Na začátku června jsme evidovali za květen o 800 ukončených živností méně než před rokem. Tato data se ale v živnostenském rejstříku objevují s určitým zpožděním, proto bude konečný rozdíl nižší," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Počet přerušených živností byl v dubnu a v květnu minulého roku podle ní poměrně nízký, protože živnostníci mohli využívat státní kompenzační bonus 25.000 korun měsíčně. Řada z nich proto rozhodnutí o přerušení živnosti odložila na později, typicky na srpen a září, kdy se jim vrátila povinnost platit zálohy za sociální a zdravotní pojištění, dodala.

V prvních pěti měsících letošního roku vzniklo 26.961 nových živností, 52.280 jich bylo přerušeno a 14.000 ukončeno. Počet nových podnikatelů tak byl o desetinu vyšší než v prvních pěti měsících loňského roku, ale zároveň o šest procent nižší než v roce 2019. Počet přerušených živností se proti roku 2020 zvýšil o pětinu, zatímco počet ukončených živností klesl o 18 procent. Za vyšším počtem přerušených živností stojí kombinace vlivu loňského kompenzačního bonusu a velmi vysokého počtu přerušených živností z ledna letošního roku.

Během prvních pěti měsíců letošního roku tak v Česku vzniklo téměř o 13.000 živností více, než kolik jich zaniklo. Díky nízkému počtu zaniklých živností se také výrazně zvýšil počet nových živností připadajících na jednu ukončenou. Na každých deset ukončených živností připadlo 19 nově založených.

"Za prvních pět měsíců letošního roku byl počet nových živnostníků jen o něco nižší, než jaký byl průměr ve stejném období v letech 2017 až 2019. Naopak počet zaniklých živností byl výrazně nižší a jejich čistý přírůstek naopak výrazně vyšší," upozornila Kameníčková.

Dá se však podle ní očekávat, že s ukončením vládních podpůrných opatření se bude zvyšovat i počet končících živnostníků, zatímco vývoj počtu nových živnostníků se bude odvíjet od rychlosti obnovy ekonomického růstu. "Můžeme proto očekávat, že celkový počet živnostníků se v dalším období bude zvyšovat pomaleji než dosud," uzavřela Kameníčková.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky