V dubnu začalo v Česku podnikat 3 564 osob

V dubnu začalo v ČR přes ztížené podmínky podnikat 3564 fyzických osob, tedy o 246 méně než v březnu. Podnikání ukončilo 878 živnostníků, což je nejmenší počet od začátku roku 2010. Dalších 5198 lidí podnikání přerušilo. Počet živnostníků s přerušenou živností se proti březnu snížil o 5417 a byl nejnižší od začátku roku.

Ilustrační fotografie
reklama

 Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz společnosti CRIF. "Na dubnových statistikách je překvapivý hlavně poměrně vysoký počet lidí, kteří se za těchto okolností rozhodli začít podnikat. Jejich počet je pouze o třetinu nižší než v únoru. I když jde o významný propad, v kontextu ukončených nebo přerušených živností je poměrně nízký," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková. Počet přerušených živností se proti březnu propadl o polovinu, proti únoru o 43 procent.

Nejvíce se však snížil počet lidí s ukončenou živností. Meziměsíčně klesl o 1607, což je propad o dvě třetiny. Proti únoru se jejich počet snížil dokonce o 75 procent. "Na nízký počet živnostníků s přerušenou nebo ukončenou živností měla vliv především deklarovaná vládní pomoc živnostníkům, která je v zásadě plošná a jejíž administrace je proti pomoci firemnímu sektoru mnohem jednodušší. Lidé spíše vyčkávali a rozhodnutí, zda pokračovat v podnikání či nikoli, odložili na pozdější dobu," uvedla Kameníčková.

Vliv nouzového stavu na ochotu lidí podnikat lze vidět také v souhrnných statistikách za první čtyři měsíce roku. Počet lidí, kteří s podnikáním od začátku roku začali, se proti prvním čtyřem měsícům loňského roku snížil o 16 procent. Zatímco letos začalo v tomto období podnikat 19.577 lidí, loni šlo o 23.348 fyzických osob. Počet ukončených živností meziročně klesl o třetinu, ze 17.378 na 11.434. Počet přerušených živností se naopak zvýšil, a to o devět procent na 45.749.

"Nárůst počtu lidí s přerušenou živností může naznačovat, že vyhlášení nouzového stavu bylo pro některé živnostníky skutečně tak výrazným zásahem do podnikání, že se rozhodli svoji živnost pro jistotu přerušit. Dělo se tak především v druhé polovině března, kdy ještě nebylo jisté, jestli živnostníci získají od státu nějakou podporu a jakou bude mít případně podobu," upozornila Kameníčková.

V prvních čtyřech měsících letošního roku se nově zaregistrovaní podnikatelé podíleli na celkovém počtu podnikatelů v České republice necelými dvěma procenty, 4,4 procenta živnostníků přerušilo svoji činnost, 1,1 procenta zaniklo.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky