V Česku začalo v prvním pololetí podnikat přes 31 tisíc živnostníků

V prvním pololetí začalo v Česku podnikat 31.250 živnostníků. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to bylo o deset procent méně. Celkový počet osob samostatně výdělečně činných přesáhl 2,13 milionu osob. Podnikatelské aktivity vyvíjí zhruba polovina z nich. Informace dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Ilustrační fotografie
reklama

Nejvíc živnostníků, přes 4500, zahájilo v prvním pololetí podnikání ve volné živnosti výroba, obchod a služby neuvedené v příloze jedna až tři živnostenského zákona. "Mezi nejžádanější obory v první polovině letošního roku patřilo například i stravování, kadeřnické služby, maloobchod nebo příprava staveniště, což jsou současně oblasti podnikání, ve kterých došlo k vysokému počtu zrušených živností," uvedla analytička společnosti Bisnode Petra Štěpánová. Vývoj je podle ní ovlivněný koronavirovou pandemií. "Nicméně, s výjimkou stravování byl ve všech zmíněných oborech počet nových živností vyšší než počet zrušených," dodala.

Nejvyšší přírůstky vztažené ke stávající podnikatelské základně zaznamenal podle společnosti Bisnode výzkum a vývoj v oblasti přírodních věd, následovaný výrobou, obchodem a službami. Naopak k největšímu relativnímu poklesu došlo v oborech spojených s financemi. Počet registrovaných podnikatelů v oblasti řízení a správy finančních trhů se snížil o 17 procent.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky