Třetina britských zaměstnavatelů plánuje propouštění

Zhruba třetina britských zaměstnavatelů plánuje ve třetím čtvrtletí snižování počtu pracovníků. Vyplývá to podle agentury Bloomberg z průzkumu organizace Chartered Institute of Personnel Development (CIPD) a společnosti Adecco Group. Výsledky průzkumu podtrhují nebezpečí krize na britském trhu práce, která by mohla narušit oživování ekonomiky z koronavirové krize.

Ilustrační fotografie
reklama

Trh práce v době koronavirové krize podpořil program pro zachování pracovních míst, v jehož rámci vláda přispívá na mzdy zaměstnanců. Vláda již ale tento program začala omezovat, ačkoli řada podniků se stále potýká s problémy, píše Bloomberg.

Britská centrální banka minulý týden varovala, že míra nezaměstnanosti do konce roku stoupne na zhruba 7,5 procenta, což by byl skoro dvojnásobek nejnověji zveřejněného údaje.

"Dosud bylo propouštění zaměstnanců na nízké úrovni, nepochybně díky programu pro zachování pracovních míst. Očekáváme však, že na podzim přijde větší propouštění, zejména v soukromém sektoru, jakmile tento program skončí," uvedl Gerwyn Davies z CIPD.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky